Slovenija

NLB bomo 'plačali' še 500 milijonov evrov

STA / S.R.
11. 6. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delničarji NLB, med katerimi prevladuje država, so potrdili dokapitalizacijo največje slovenske banke.

NLB
Dokapitalizacija NLB-ja nas bo stala še 500 milijonov evrov.

Podprli so predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod), po katerem se bo dokapitalizacija izpeljala z odobrenim kapitalom, upravo pa so pooblastili za povečanje osnovnega kapitala za največ 500 milijonov evrov.

Lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB), med katerimi ima država neposredno in posredno prek Soda, Kapitalske družbe (Kad) in Zavarovalnice Triglav malenkost več kot 90-odstotni lastniški delež, tako niso glasovali o prvotnem nasprotnem predlogu Soda in Kada, po katerem bi se dokapitalizacija izpeljala z enkratnimi denarnimi vložki. Tega so namreč predlagatelji umaknili.

Je pa Sod zvišal višino dokapitalizacije, ki je bila sprva po predlogu uprave in nadzornega sveta za dokapitalizacijo z odobrenim kapitalom predvidena pri 367,2 milijona evrov. Uprava ima tako zdaj v roku petih let po današnji skupščini pooblastilo, da osnovni kapital banke enkrat poveča za največ 500 milijonov evrov in to zgolj za zadostitev zahtev po kapitalski ustreznosti.

Uprava lahko ob soglasju nadzornikov odloči tudi o izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev, če delnice vpiše država ali z njo povezane osebe in če s tem soglaša nadzorni svet.

Skoraj gotovo je, da se bo dokapitalizacijo izpeljalo z javnimi sredstvi, še posebej v luči dejstva, da gre za del ukrepov za krepitev stabilnosti NLB, katerih del je tudi prenos sredstev na t.i. slabo banko.

To povečanje naj bi skupaj z drugimi predvidenimi ukrepi, na katerih dela banka sama, tako zadoščalo za krepitev kapitalske ustreznosti, kot ga zahteva Banka Slovenije.

V banki so že večkrat poudarili, da predstavlja tokratna dokapitalizacija, že tretja v času krize, ključni mejnik v razvoju banke. Skupaj s prenosom sredstev na slabo banko in prenovo banke naj bi banka v prihodnje poslovala vzdržno in tako ne bi več potrebovala državne pomoči.