Svet

Portugalska v primežu stavk

sta/rs
30. 5. 2013, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V številnih portugalskih podjetij so danes s stavko izrazili svoje nestrinjanje z vladnimi varčevalnimi ukrepi. Stavkali so tudi zaposleni na lizbonski podzemni železnici, kar je povzročilo zmedo v prometu.

thnkstock

Stavko je pripravila največja portugalska sindikalna centrala CGTP. V številnih podjetjih so tako delovna mesta samevala, sindikati pa so v prostorih podjetij pripravili razna zborovanja delavcev.
V sredo zvečer je obstala tudi podzemna železnica v portugalskem glavnem mestu, promet pa bo znova stekel komaj v petek zjutraj. Več tisoč ljudi je tako moralo najti drugačen način prevoza v službo ali šolo.
Sindikati so stavko pripravili na današnji katoliški praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, saj je to eden od štirih praznikov oziroma dela prostih dni, ki jih je portugalska vlada letos ukinila v luči varčevanja. "Delavci se borijo proti kraji praznikov in neplačanemu delu," je poudaril generalni sekretar CGTP Armenio Carlos.
CGTP, ki je blizu portugalski komunistični stranki, in bolj zmerni sindikat UGT sicer razmišljata tudi, da bi prihodnji mesec pripravila splošno stavko. Lani so na Portugalskem izvedli dve.
Portugalska je od maja 2011 finančno odvisna od mednarodne pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada, ki sta ji odobrili 78 milijard evrov pomoči. V zameno pa mora Lizbona uvajati boleče varčevalne ukrepe in reforme. Portugalsko gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 2,3 odstotka, medtem ko naj bi se brezposelnost povzpela na 18,2 odstotka.
Sindikati in dobrodelne organizacije opozarjajo, da je varnostna mreža socialne države napeta do skrajnosti in da bi lahko bila kmalu ogrožena socialna stabilnost.