Svet

Rop na konferenci Srbija na poti v EU

sta/rs
30. 5. 2013, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Drugi dan konference Srbija na poti v EU, ki te dni poteka v Mariboru, so udeleženci dogodka med drugim prisluhnili podpredsedniku Evropske investicijske banke (EIB) Antonu Ropu.

mediaspeed

Ta jim je spregovoril o dejavnostih EIB in možnostih, ki jih evropskim državam v in izven EU ponuja za realizacijo različnih njihovih projektov.
EIB letno razpolaga z okoli 50 milijardami evrov, prav zaradi časov krize želijo to vsoto v naslednjih letih povečati na 70 milijard evrov, je dejal Rop. Po njegovih besedah so največje koristnice tega denarja največje države EU - Nemčija, Francija, Španija in Italija, za njimi je vse boljši koristnik Poljska, medtem ko je Slovenija precej pri dnu, pred njo je tudi Srbija. Med tistimi, ki ta trenutek še niso članice EU, je izpostavil predvsem Hrvaško.
Kot je razložil, banka največ denarja namenja za razvoj zasebnega sektorja, energetike, okolja in infrastrukture. Seveda pa morajo biti projekti po Ropovih besedah tudi ekonomsko učinkoviti, saj je EIB kljub vsemu bančna inštitucija.
"EIB je inštrument, ki ga je Evropska unija zgradila povsem na začetku svojega obstoja in je neke vrste razvojna banka za vso EU. Ni tipična razvojna banka, saj dela samo na investicijah," je dejal Rop, ki se mu mandat na mestu podpredsednika izteče konec julija, za zdaj pa še ne razkriva svojih načrtov po koncu mandata.
Današnji dan je bil sicer namenjen tudi razpravi o vlogi države v promociji in izkoriščanju kulturnih in turističnih potencialov, na kateri so sodelovali srbska ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo Verica Kalanović, generalni direktor direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje Marko Drofenik in avstrijska veleposlanica v Srbiji Helena Studdert.
O podjetništvu v kulturi in tem, kako kultura vpliva na lokalni razvoj, so razpravljali podpredsednik vojvodinske vlade Slaviša Grujić, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in predstavnik B92 Veran Matić, o turizmu in promociji ter trženju kulturnih vsebin v funkciji lokalnega razvoja pa generalni direktor direktorata za turizem Marjan Hribar, srbski državni sekretar za turizem Goran Petković in vodja misije avstrijske razvojne agencije v Srbiji Klaus Kapper. Dan bo zaključil evropski poslanec Jelko Kacin, ki bo spregovoril o lizbonski strategiji v luči rasti delovnih mest.
Liga ekspertov (LEX) v sodelovanju s partnerji iz Slovenije in Srbije letos organizira že tretjo strokovno konferenco Srbija na poti v EU, ki se osredotoča na razprave o kulturi, turizmu in energetiki kot generatorjih lokalnega razvoja.
Cilj štiridnevnega dogodka je izmenjava dobrih praks, znanj in izkušenj ter izgradnja partnerstev na področju turizma, kulturnih in kreativnih industrij na lokalni ravni, kakor tudi poti za njihovo umestitev v lokalno gospodarstvo.