Zanimivosti

Bo mobilno gostovanje v tujini odslej brezplačno?

sta/rs
30. 5. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je danes v Evropskem parlamentu predstavila možne predloge za ureditev področja mobilne telefonije, med katerimi je tudi predlog o ukinitvi plačevanja gostovanja v tujih mobilnih omrežjih.

thnkstock

EU bi morala storiti korak naprej z ustanovitvijo enotnega telekomunikacijskega trga, kar bi pripomoglo k ekonomski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila komisarka.
V luči volitev v Evropski parlament leta 2014 je evropske poslance pozvala, naj državljanom sedemindvajseterice pokažejo, da ima EU vpliv na njihovo življenje in da so sprejeli pravila, ki so v skladu z njihovimi pričakovanji.
"Rada bi šla k vašim volivcem in jim povedala, da ste končali plačevanje stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih," je dejala Kroesova.
Ob tem je napovedala, da si bo močno prizadevala tudi za uvedbo ukrepov na področju kibernetskega kriminala in zagotavljanja nevtralnosti na spletu.
Komisarka naj bi zakonodajne spremembe predstavila julija ali najkasneje septembra, Evropski parlament in Evropski svet pa naj bi jih potrdil pred veliko nočjo 2014, torej še pred volitvami v Evropski parlament. Če bodo ukrepi dobili zeleno luč, bodo v veljavo stopili leta 2015 ali 2016.
"Trgi morajo delovati, naprave morajo delovati, omrežja morajo delovati, ob tem pa so potrebne še investicije. Pri uresničitvi teh ciljev si ne moremo privoščiti obstoječih ovir, ki so nepotrebne in nepomembne," je bila jasna.
V skladu z evropsko uredbo so se 1. julija 2012 cene za prenos podatkov znižale na največ 70 centov na megabajt, s 1. julijem 2013 se bo znižala na 45 centov, 1. julija 2014 pa na 20 centov.
Hkrati se bodo znižale tudi cene za odhodne in prejete klice in za SMS sporočila. S 1. julijem bo tako cena klicev največ 14 centov na minuto in cena SMS sporočil največ šest centov.