Slovenija

Skupina NKBM z 8,5 milijona evrov izgube

sta/rs
30. 5. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

NKBM je na ravni skupine v prvih treh mesecih letos ustvarila za skoraj 8,5 milijona evrov čiste izgube iz rednega poslovanja, kar predstavlja desetino načrtovane.

radio Aktual

V enakem obdobju lani je skupina beležila 1,4 milijona evrov dobička. Rezervacije so bile s skoraj 20 milijoni evrov za pet odstotkov višje kot v prvih treh mesecih 2012.
Kot je uprava pojasnila v danes objavljenem poročilu na spletni strani Ljubljanske borze, je rezultat posledica visokih rezervacij in oslabitev ter nižjih realiziranih čistih obresti. Rezervacije in oslabitve so znašale skoraj 20 milijonov evrov, potem ko so bile v enakem obdobju lani blizu 19 milijonov evrov.
Pred rezervacijami in oslabitvami je skupina NKBM v prvih treh mesecih letos ustvarila nekaj več kot 8,6 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja, kar predstavlja 14 odstotkov načrtovanega zneska za leto 2013. Lani je znašal 21,6 milijona evrov.
Po rezervacijah in slabitvah je skupina iz rednega poslovanja ustvarila izgubo v višini 11,3 milijona evrov, potem ko je lani poročala še o skoraj 2,6 milijona evrov dobička.
Bilančna vsota skupine je konec marca znašala slabih 5,388 milijarde evrov in se je glede na konec preteklega leta povečala za skoraj 66 milijonov evrov oziroma za 1,2 odstotka. Vloge podjetij in gospodinjstev so ostale na enaki ravni kot v prvih treh mesecih lani, posojila nebančnemu sektorju pa so nazadovala za dva odstotka.
Kot pojasnjujejo v banki, poslovanje skupine poteka v negotovih gospodarskih razmerah in ob upadanju gospodarskih aktivnosti, zato so na ravni skupine zaradi nadaljnjega povečevanja kreditnega tveganja na področju bančnega poslovanja v prvem četrtletju oblikovali še vedno visoke rezervacije in oslabitve.
Kot je v pismu delničarjem med drugim zapisal prvi mož NKBM Aleš Hauc, so bili finančni trgi v Evropi v prvem četrtletju na veliki preizkušnji glede stabilnosti. Največji vpliv na povečanje tveganja je imela kriza bančnega sistema na Cipru, posledično pa se je negotovost prenesla tudi na druge države, predvsem v južni Evropi, kar je povzročilo rast zahtevanih donosov državnih obveznic.
Pojavljale so se tudi špekulacije o poglabljanju krize v Sloveniji, kar je povzročilo znižanje bonitetne ocene s strani dveh bonitetnih hiš in pa rast zahtevanih donosov državnih obveznic, je zapisal Hauc.
Gospodarska gibanja so v Sloveniji po njegovih besedah na začetku leta sicer ugodnejša kot v zadnjem četrtletju lani. Predvsem se je povečala aktivnost v izvoznih dejavnostih zaradi dokaj uspešnega preusmerjanja k močnejšemu povpraševanju držav zunaj evrskega območja. Izvoz tako ostaja glavni dejavnik gospodarske aktivnosti.
"Rezultati skupine NKBM v prvih treh mesecih so bili pod vplivom visokega števila stečajnih postopkov ter posledično slabšanjem kvalitete kreditnega portfelja," je dejal predsednik uprave NKBM, ki meni, da je ustaviti negativne trende poslovanja prva in glavna naloga uprave in vseh zaposlenih v letošnjem letu.
Ob tem je spomnil, da je banka v prvem četrtletju pripravila program prestrukturiranja skupine za Evropsko komisijo. Ta bo eden glavnih dejavnikov oblikovanja sprememb v banki in tudi nove celovite strategije skupine, pravi Hauc, ki načrtuje, da bodo z izvedbo dokapitalizacije, reorganizacijo in novo strategijo utrdili finančno moč in poslovno uspešnost banke ter celotne finančne skupine.