Svet

Ta Rus je popolnoma nor

S.R.
30. 5. 2013, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav so skoki z letalno obleko že sami po sebi dovolj nevarni, nekaterim to ni dovolj in želijo leteti dlje in z višjih vzletišč kot ostali.

YouTube
Valerij je skočil z višine 7.220 metrov.

Za nekaj takega se je odločil tudi ruski BASE skakalec Valerij Rozov, ki je postavil rekord v najvišjem BASE skoku na svetu. In s kje je skočil Valerij? Z Mount Everesta, seveda! 5. maja je 48-letni Valerij namreč skočil z višine 7.220 metrov. Na ta način je tudi obeležil 60. obletnico prvega uspešnega vzpona na najvišjo goro sveta, ki sta ga izvedla Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay leta 1953. Video njegovega uspešnega skoka je v javnost prišel v sredo, 29. maja.

Ekstremni športnik iz Rusije se je na skok sicer pripravljal dve leti, posebej za podvig pa je razvil še posebno letalno obleko ('wingsuit'). Med skokom je dosegel hitrost 193 kilometrov na uro, letel oziroma padal pa je več kot minuto. Nato je s padalom pristal na 5.950 metrih nadmorske višine.

Rozov je že tri tedne pred skokom preživel v baznem taboru, da se je lahko privadil na razmere na takšni višini. Skupaj z ekipo pa je Valerij moral še štiri dni plezati do točke skoka. Šele po opravljenem neverjetnem podvigu (sponzoriral ga je Red Bull) je Valerij dojel, kako fizično in psihično težak je bil preizkus.

Predstavniki Guinnessove knjige rekordov Valerijevega novega rekorda sicer še niso potrdili. Trenutni rekord je bil sicer postavljen leta 2006, ko je BASe skakalec skočil z višine 6.605 metrov (skočil je z indijske gore Meru).Valerij ga je torej posekal za slabih 600 metrov.