Svet

Islamski center zasenčil okolico

Carmen Leban
22. 5. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Reki so pred nedavnim odprli islamski center, ki je s svojo mogočno, moderno oblikovano arhitekturo zasenčil mnoge mogočne stavbe po vsej Evropi, ki vse bolj postajajo tudi turistična atrakcija. Vendar pa ima islamski center drugačno sporočilnost.

Andrej Križ

Andrej Križ
Islamski center na Reki.

V centru se bodo poleg molitve odvijale tudi druge dejavnosti, od izobraževalnih, kulturnih do kongresnih. Želijo si, da bi islamski center postal simbol združevanja ne glede na nacionalnost, versko pripadnost in raso tistih, ki bodo tam našli kaj zase.

Deset milijonov vreden projekt, ki ga je večinoma financiral Katarski emir Hamad bin Kalifa al Thani in še nekaj manjših donatorjev, je po mnenju mnogih najlepši v Evropi. Moderna zasnova z ogromnimi kupolami in minaretom nič ne spominja na klasične džamije, ki jih srečujemo po muslimanskih državah, a se tudi tam stvari spreminjajo. Investitorji se namreč vse bolj nagibajo k modernejšim izvedbam. Islamski center v taki obliki bi morali prvenstveno postaviti v Alžiriji ali Iranu, vendar so gradnjo zaradi negotovih političnih in varnostnih razmer prestavili. Idejno zasnovo, ki se odraža v mogočni arhitekturni stvaritvi, je izdelal kipar Dušan Džamonja, ki pa je preminul, še preden so postavili temeljni kamen. Glavni imam medžilisa Islamske skupnosti Reka poudarja, da je poslanstvo centra večplastno.

Andrej Križ
Obredno umivanje nog pred vstopom v center.

»Želimo si, da center ne bi bil samo pribežališče za muslimane, ki se tu poleg molitve lahko udeležujejo tudi različnih izobraževanj, delavnic in predavanj, ampak kraj, kamor bi lahko vsak vstopil brez predsodkov. Že takoj po odprtju je center postal prava turistična atrakcija, saj ga je obiskalo že več tisoč ljudi, med katerimi je bila večina nemuslimanov, česar smo zelo veseli, saj želimo, da bi center združeval tudi različno misleče. Trudili se bomo, da bo to postal kraj, kjer ne bo prostora za delitev na ene in druge. Prepričan sem, da se bo tu odvijalo tudi kakšno predavanje o katoliški ali kateri drugi veri ter njenih vrednotah in gotovo se ga bo udeležilo veliko muslimanov,« je prepričan Mujkanović.

Sicer pa obljubljajo, da se bo v centru odvijala bogata kongresna dejavnost na področjih, ki z verstvi nimajo nič skupnega. Prostor, ki bo namenjen galerijski dejavnosti, pa bo na voljo za različne razstave. Trenutno gostuje razstava o bogati kulturni dediščini Katarja, ki so jo pripravili ob odprtju centra, in na tak način pokazali spoštovanje do njihovega donatorja, katarskega emira.

Andrej Križ
Muslimani imajo sedaj prostor za molitev.