Svet

Že tretjo noč gorijo avtomobili

STA / S.R.
22. 5. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izgredniki so v revnejših stockholmskih soseskah že tretjo noč zapored zažigali avtomobile in metali kamenje v policijo in gasilce. Požar je zajel šolo in vrtec, policija pa je aretirala osem mladostnikov, starih od 18 do 22 let.

Reuters

Nemiri se iz soseske Husby širijo v preostale predmestne četrti. Nemiri so prvič izbruhnili v noči na ponedeljek v predmestni četrti Husby. Povod je bila smrt starejšega moškega, ki so ga ob posredovanju v nepojasnjenih okoliščinah ubili policisti.

Lokalni aktivisti so ob tem v ponedeljek na novinarski konferenci povedali, da so policisti protestnike zmerjali z opicami in zamorci. Opozorili so tudi na povečevanje prisotnosti policije v revnejših soseskah in vse pogostejšo uporabo nasilja s strani policistov.

Izgredi so se nadaljevali v nočeh na torek in na danes, razširili pa so se na vsaj devet sosesk švedske prestolnice, poroča britanski BBC. Nemiri so se odvijali predvsem v zahodnem in južnem delu Stockholma.

Švedska pravosodna ministrica Beatrice Ask je napovedala odločen boj proti nasilju in vandalizmu. Napadi na policiste in pripadnike reševalnih sil "so nesprejemljivi", je poudarila. Dodala je, naj tisti, ki mislijo, da jih policisti niso obravnavali na primeren način, vložijo pritožbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier Fredrik Reinfeldt je v torek poudaril, da "skupine mladih mož mislijo, da lahko in bi morale spremeniti družbo z nasiljem". "Bodimo jasni: to ni v redu. Ne more nam vladati nasilje," je poudaril.

Soseska Husby je plod programa, v okviru katerega so v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja na Švedskem gradili velika blokovska naselja. V soseski živi okoli 12.000 ljudi, od katerih jih ima približno 80 odstotkov priseljensko ozadje. Največ jih je iz Turčije, z Bližnjega vzhoda in Somalije.

Reinfeldt je zatrdil, da se je stanje v soseski v zadnjih letih izboljšalo, da je bilo ustvarjenih več delovnih mest, stopnja kriminalitete pa se znižuje.

Sicer pa smrt 69-letnega moškega, ki je sprožila nemire, še preiskujejo. Policija zagotavlja, da so se z moškim, ki je grozil z mačeto in se je zaklenil v stanovanje skupaj z neko žensko, neuspešno pogajali o predaji. Nato so vdrli v stanovanje, kjer je prišlo do smrtonosne uporabe sile.

Prebivalce Husbyja zanima, zakaj je na primer policija sprva sporočila, da so moškega odpeljali v bolnišnico. Njegovo smrt so priznali šele po tistem, ko so priče poročale o mrliškem vozilu, s katerim so več ur po streljanju s prizorišča odpeljali truplo.