Zunanji minister Guido Westerwelle je danes zavrnil njegovo izjavo in jo označil za "obžalovanja vredno".

Besedni dvoboj med državama se je začel z izjavo nemške kanclerke minuli četrtek, da bo Nemčija naredila vse, da se bo "Madžarska vrnila na pravo pot - vendar ne s pošiljanjem konjenice".

Pred tem je vodja nemških socialdemokratov Peer Steinbrück, ki se bo z Merklovo pomeril za kanclerski položaj na septembrskih parlamentarnih volitvah, izjavil, da bi bila Madžarska lahko izključena iz EU zaradi spornih sprememb ustave, saj so te v nasprotju z evropskimi normami.

Po poročanju spletne izdaje tednika Spiegel je Merklova s "konjenico" namignila na znano izjavo Steinbrücka, v kateri se je zavzel za ostrejše ukrepe proti švicarski davčni politiki, ob tem pa Švico primerjal z Indijanci, ki bežijo pred konjenico.

Orban tega očitno ni vedel, saj se je v petek jezno odzval in politiko Merklove do Madžarske primerjal z nacistično okupacijo njegove države leta 1944 - čeprav je bila Madžarska takrat dejansko tesna zaveznica Hitlerjeve Nemčije.

"Nemci so enkrat že poslali konjenico na Madžarsko - prišla je v obliki tankov," je dejal konservativni madžarski premier v pogovoru za radio. "Naša zahteva je, naj je ne pošiljajo. Že takrat se ni izšlo," je dodal.

Westerwelleju pa se ni zdela zabavna izjava Orbana.

"To je obžalovanja vreden odklon, ki ga jasno zavračamo," je dejal danes med obiskom v Beogradu.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je bil osupel nad Orbanovo izjavo.

"Prepričan sem, da je dobro razumel, da je kanclerka Madžarski poslala ironično opozorilo, vendar mu njegova populistična nagnjenja ne dopustijo, da bi se vzdržal napada celo na strankarsko prijateljico Merklovo," je dejal za Spiegel Online.

Tako Orbanova stranka Fidesz kot Krščansko demokratska unija (CDU) Merklove namreč pripadata Evropski ljudski stranki.

"Dejstvo, da se je Orban odzval na tak način, govori o tem, kako ranljiv je," je še dejal Schulz.