Svet

Ruski predsednik se bo vozil v službo s helikopterjem

G.S.
20. 5. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vladimir Putin namerava za službene skoke iz Kremlja namesto avtomobila uporabljati helikopter, so najavili v njegovem uradu.

Reuters
Leteči Vladimir Putin

Novica je razveselila marsikaterega voznika, naveličanega Putinovih povork, ki vsakokrat povzročijo prometne zamaške, hkrati pa je povzročila tudi zaskrbljenost zaradi nevarnosti uničevanja zgodovinskih stavb v Kremlju.

Doslej je Putin iz svoje podeželske rezidence v Kremelj vsak dan prihajal z limuzino, s katero je hitel po praznih cestah, medtem ko je prometna policija čistila pot. Konec prejšnjega tedna je Putinov predstavnik povedal, da so v Kremlju že zgradili helikoptersko pristajališče, ni pa želel izdati, kdaj bo predsednik postal dnevni letalski potnik, saj bo to 'odvisno od okoliščin'.

Predsednik vlade Dmitrij Medvedjev že od marca uporablja helikopter za prevoz do svojih soban v Beli hiši. Na Twitterju redno objavlja fotografije svojih zračnih pustolovščin.

Zaradi Putinove odločitve je zaskrbljena Jelena Gagarinova, hčerka znamenitega astronavta in vodja kremeljskih muzejev.

»Upam, da helikopterja ne bodo veliko uporabljali in da se ne bo kaj zgodilo našim zgodovinskim spomenikom,« je rekla.

Predsednik Rusije bo uporabljal robustni helikopter Mi-8, plovilo, oblikovano še v sovjetskih časih. Putinov predstavnik je zatrdil, da helikopter ne bo škodoval zgodovinski arhitekturi.

Reuters

»Preračunali so vse možne učinke in ugotovili, da tudi ob uporabi tako težkega helikopterja ne bo prišlo do nobene škode,« je zagotovil. 

Zasebni helikopterski poleti so za bogate potnike pomenili rešitev pred obupnim moskovskim prometom, vendar nepooblaščenim državljanom ni več dovoljeno leteti nad mestom.