Koroščevo javljanje v živo ob obisku premierke v Mariboru je sicer označila za neprofesionalno, a takšnega ukrepa, kot je doletel Korošca, ni zahtevala, je dejala.

Ksenija Horvat Petrovčič je za STA poudarila, da je novinarju Korošcu nadrejena odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra Maribor Polona Pivec, zato bi morala biti vprašanja glede sankcij usmerjena na Pivčevo.

Horvat Petrovčičeva tako uradno ve samo to, da je Pivčeva Korošcu začasno prepovedala živo javljanje v informativne oddaje. Hkrati pa je poudarila, da se Pivčeva za nobeno sankcijo ni odločila po pogovoru z njo, saj ji Horvat Petrovčičeva ni nadrejena in tako nima nobene pristojnosti nad njenimi kadrovskimi odločitvami in ukrepi, pač pa je enakopravna odgovorna urednica.

Oddaja Dnevnik, v katero se je Korošec javljal v živo, je v pristojnosti odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija. S Pivčevo se je Horvat Petrovčičeva sicer takoj po javljanju res pogovarjala in ocenila, da je bil vklop Korošca nepofesionalen ter da je mešal poročanje s komentarjem.

Korošcu je bilo po njenih navedbah naročeno, naj v vklopu poroča z dogodka, ni pa mu bilo naročeno javljanje z analizo dogodka. Naročili so mu torej, naj da čim več informacij, da bodo vedeli, za kaj je ob obisku Maribora šlo.

"To osnovno navodilo je Korošec prekoračil," poudarja Horvat Petrovčičeva, kar je Pivčevi tudi povedala.

Ni pa, kot trdi, zahtevala nobenega drugega ukrepa, kot da se z novinarjem pogovori o tem, kako se dela javljanja v živo, kakršno je bilo naročeno.

Glede navedb Društva novinarjev Slovenije in Združenja novinarjev in publicistov, da do mešanja poročanja in komentiranja na RTVS prihaja tudi v mnogih drugih primerih, pa Horvat Petrovčičeva pravi, da takšnih kršitev novinarskega kodeksa, kot je bil v tem primeru, v informativnem programu Televizije Slovenija ne zaznava.

Sicer priznava, da občasno pride do kakšne napake, o kateri se potem pogovorijo.

"Da bi pa govorili o kršenju novinarskega kodeksa kar počez, pa se mi zdi v tem trenutku ceneno obtoževanje, ki nima argumentov," je dejala. "To so resne stvari in bi prosila, če kdo govori o teh resnih stvareh, naj postreže z argumenti. Trenutno jih nimam," je dodala.

Vsem, ki se sedaj ukvarjajo s to zgodbo, pa svetuje, naj na spletnem portalu MMC, kjer so shranjeni posnetki oddaj, pogledajo, kakšen je bil vklop Mateja Korošca. Zagotovila je tudi, da od PS ali premierkinega kabineta doslej ni dobila nobenega klica ne v zvezi z vklopom Korošca ne kakšnim novinarskim izdelkom, ali pa programsko odločitvijo.

Korošec je namreč v javljanju v živo v oddaji Dnevnik na Televiziji Slovenija ob sredinem obisku predsednice vlade Alenke Bratušek v Mariboru dejal: "Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega."

Zaradi tega naj bi mu Pivečeva začasno prepovedala javljanje v živo pri političnih temah.

S takšno sankcijo se ne strinjajo tako v Društvu novinarjev Slovenije, kot tudi v Združenju novinarjev in publicistov. Oglasili so se tudi v novinarskih aktivih Radia Slovenija in informativnega programa Televizije Slovenija ter predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved.

Tudi premierka Bratuškova meni, da je mogoče res šlo za malo preveč drastične ukrepe proti novinarju.