Svet

Antični tempelj porušili za pesek…

S.R.
14. 5. 2013, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tole pa je grozljivo dejanje uničevanja kulturne dediščine brez primere. Policija v Belizeju namreč razmišlja o kazenskih ovadbah zaradi uničenja ogromnega antičnega spomenika.

7 News Belize
Vse, kar je ostalo od majevskega templja.

V mali državici Belize v Srednji Ameriki je gradbeno podjetje namreč uničilo eno največjih majevskih svetišč v državi. Razlog? Potrebovali so pesek za izgradnjo vaških cest. Arheologi in novinarji so bili uničenju neprecenljivega spomenika priča v petek, 10.5. Buldožerji in ostali stroji so se spravili na dobrih 18 metrov visoko piramido oziroma svetišče Nohmul. Gre za eno največjih ohranjenih Majevskih stavb v Belizeju.

John Morris z arheološkega inštituta še kar ne more verjeti, da se je to zares zgodilo. Ekipi lokalne TV postaje, ki je vse skupaj zabeležila naj bi celo grozil moški z mačeto. Tovornjaki so medtem odvažali pesek. Od nekdaj mogočnega svetišča je ostal le še kos središčne gadela stavbe.

Jamie Awe, vodja arheološkega inštituta je po nepredstavljivem dejanju povedal, da se je ob rušenju počutil, kot bi ga nekdo ''udaril v trebuh''. Dodal pa je še, da so gradbeniki dobro vedeli, da gre za dragoceno antično strukturo, a jim preprosto ni bilo mar, ali pa so bili preleni, da bi pesek dobili drugje.

Sam tempelj je star okoli 2.500 let, Maji pa so ga zgradili ročno. Kompleks sicer sestavljata dva ceremonialna stolpa, ki jih obkroža 10 trgov, vse skupaj pa povezuje dvignjen prehod. Na tem območju naj bi še okoli 250 let pr.n.š živelo okoli 40.000 ljudi. Kompleks so prvič zabeležili Evropejci leta 1897, pokriva pa površino okoli 31 kvadratnih kilometrov. Vse antične površine so zaščitene z zakonom, tako da to dejanje bržkone ne bo ostalo nekaznovano. Policija je bila sicer prepozna, da bi popolnoma preprečila rušenje, so pa delavce ustavili. Gradbeno podjetje D-Mar, ki je tempelj porušilo je sedaj v preiskavi. Lastnik družbe Denny Grijalva pa trdi, da o vsem skupaj ni vedel ničesar in je novinarje napotil k vodji delavcev, ki zadeve prav tako ni hotel komentirati. Kot omenjeno, bodo najverjetneje sledile kazenske ovadbe.