Svet

Bolnike v Vzhodni Nemčiji izkoriščali kot poskusne zajčke

STA/M.J.
14. 5. 2013, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Nemčiji bodo preiskali navedbe o tem, da so voditelji nekdanje Vzhodne Nemčije zahodnim farmacevtskim koncernom dovoljevali, da na bolnikih v vzhodnonemških bolnišnicah testirajo svoja zdravila.

Zajem zaslonske slike

Za poskusne zajčke naj bi tako izrabili več kot 50.000 ljudi. K preiskavi je med drugim pozval nemški minister za zdravje Daniel Bahr. Zahodnonemški, pa tudi švicarski in ameriški farmacevtski koncerni naj bi v 80. letih prejšnjega stoletja na prebivalcih Vzhodne Nemčije preizkušali svoja zdravila. Teste naj bi izvajali vse do padca Berlinskega zidu konec 90. let 20. stoletja, prizadeti bolniki pa pogosto sploh niso vedeli, kaj se dogaja, piše nemški Spiegel.

Podjetja naj bi več kot 50 vzhodnonemških bolnišnic oskrbovala s svojimi testnimi zdravili, med drugim z zdravili za srčne bolnike in antidepresivi. Svoje kontakte naj bi podjetja širila in vzdrževala preko točke v tedanjem Vzhodnem Berlinu, ki so jo vzpostavili s pomočjo tamkajšnjega ministrstva za zdravje.

Sporne prakse so razkrili na novo odkriti dokumenti nekdanjega vzhodnonemškega ministrstva za zdravje, ministrstva za državno varnost (Stasi) ter inštituta za zdravila. Naročenih naj bi bilo kakih 600 različnih kliničnih raziskav, prizadetih pa okoli 50.000 ljudi. Več ljudi je tudi umrlo, teste naj bi izvajali celo na nedonošenčkih. Podjetja naj bi bila za klinično raziskavo pripravljena odšteti tudi do 800.000 tedanjih nemških mark.

Kot piše Spiegel, je minister Bahr prvi član zvezne vlade doslej, ki se je izrekel za preiskavo domnevnih spornih zdravstvenih preizkusov v Vzhodni Nemčiji. Bahr zahteva, da se sumi čim prej raziščejo, in obljublja pomoč morebitnim žrtvam, od farmacevtskih podjetij pa terja, da prevzamejo odgovornost in pri tem pomagajo.

Ministrstvo bo sedaj financiralo izvedbo neodvisne raziskave, ki naj bi dala potrebne odgovore. Več nemških politikov medtem že zahteva, da se morebitnim žrtvam izplača odškodnine ter da se odgovorne kazensko preganja.