Svet

Nižje provizije pri plačevanju z Viso

STA / S.R.
14. 5. 2013, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največji svetovni izdajatelj kreditnih kartic Visa je napovedal znižanje večstranskih medfranšiznih provizij za plačila s kreditnimi karticami na raven 0,3 odstotka vrednosti transakcije.

Reuters
Nižje provizije pri plačevanju z Visa kreditnimi karticami.

To predstavlja znižanje stroškov za 40 do 60 odstotkov. V Bruslju, kjer proti Visi vodijo postopek zaradi omejevanja konkurence, zaveze pozdravljajo.

Pri večstranskih medfranšiznih provizijah gre za stroške za izvedbo transakcije s plačilno kartico, ki jih mora banka, preko katere transakcijo s plačilno kartico izvaja nek trgovec ali ponudnik storitev, plačati banki, ki potrošniku izda debetno ali kreditno kartico. Te provizije so pomemben del stroškov, ki jih morajo trgovci plačati za sprejem kartic Visa, obenem pa vplivajo tudi na cene za potrošnike.

Komisija meni, da provizije, ki jih določa Visa, omejujejo konkurenco med bankami, preko katerih transakcije izvajajo trgovci oz. ponudniki storitev, ter povečujejo stroške sprejemanja plačilnih kartic Visa. Zato je leta 2008 proti podjetju sprožila postopek.

Visa je že pred leti Bruslju ponudila, da tovrstne provizije pri transakcijah s plačilnimi karticami omeji na vrednost 0,2 odstotka transakcije. Komisija je te zaveze decembra 2010 naredila za zavezujoče.

Postopek glede provizij pri kreditnih karticah pa se je nadaljeval in tokratne napovedi Vise predstavljajo poskus Vise, da komisija postopek proti njej ukine brez predpisa kazni. Poleg znižanja stroškov bo Visa zdaj bankam omogočila, da pri čezmejnih transakcijah med članicami z različno visokimi provizijami uporabijo znižan čezmejni strošek.

V Bruslju so namere Vise pozdravili. Komisija bo zdaj pri zainteresirani javnosti preverila odzive na predlog podjetja in na tej podlagi sprejeli nadaljnje odločitve.

Podoben postopek Bruselj vodi tudi proti drugemu velikemu globalnemu izdajatelju Mastercard. Na območju Evropskega gospodarskega prostora (EU in Norveška, Islandija ter Liechtenstein) ima Visa 41-odstotni delež med kreditnimi in plačilnimi karticami.