Svet

Nekdanji premier razglasil zmago na volitvah

STA / S.R.
12. 5. 2013, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji premier Navaz Šarif in njegova Muslimanska liga so razglasili zmago na sobotnih parlamentarnih volitvah v Pakistanu.

Šarif je že pozval vse politične stranke, naj se mu pridružijo pri reševanju ogromnih problemov, od političnih do gospodarskih, ki jih ima država, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po za zdaj sicer še neuradnih podatkih je jasno, da je na volitvah zmagal Šarif, ki se bo tako že tretjič doslej povzpel na premierski položaj. Prvič je vlado vodil med letoma 1990 in 1993, drugič pa od leta 1997 do leta 1999. Leta 1993 ga je z oblasti odnesla korupcija, leta 1999 pa vojaški udar.

A po drugi strani mu ni uspelo doseči absolutne večine in bo za oblikovanje vlade potreboval koalicijskega partnerja. Šarifova desnosredinska Muslimanska liga (PML-N) naj bi si glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je objavila televizijska mreža Geo, v 342-članski narodni skupščini zagotovila 126 sedežev.

Šarifov največji tekmec, Imran Kan in njegova stranka PTI, naj bi si zagotovili 34 poslanskih mandatov, medtem ko je doslej vladajoča Stranka pakistanskega ljudstva (PPP) sin karizmatične Benazir Buto, Bilavala Buta, doživela boleč poraz - s 125 sedanjih sedežev je padla na vsega 32.

Volitve so sicer spremljali napadi talibanov in nasilje. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 24 ljudi. Kljub temu pa je bila udeležba na volitvah relativno visoka - na volišča je prišlo okoli 60 odstotkov od skupno 86 milijonov volilnih upravičencev, ki so ob poslancih narodne skupščine izbirali tudi predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah.

Potem ko je postalo jasno, da je zmaga zagotovljena, je Šarif v soboto pozno zvečer nagovoril podpornike na sedežu stranke v Lahoreju. "Zahvaliti se moramo Alahu, da je dal PML-N novo možnost, da služi vam in Pakistanu," je dejal.

Jeklarski magnat Šarif je v predvolilni kampanji obljubljal predvsem podjetništvu prijaznejšo politiko, ki naj bi obudila šepajoče pakistansko gospodarstvo. Pozval je tudi h koncu predvolilne retorike in nasprotovanja ter k sodelovanju, kar naj bi veljalo predvsem drugouvrščeni Kanovi stranki Gibanje za pravičnost (PTI).

Nekdanji zvezdnik kriketa Imran Kan zaenkrat na Šarifove pozive še ni odgovoril, je pa njegova stranka ob priznanju poraza na volitvah izrazila veliko zadovoljstvo, da se je PTI, ki je prej sploh ni bilo v parlamentu, uvrstila kar na drugo mesto.

Stranka je sicer zmagala v pokrajini Kajber Paktunkva na severozahodu Pakistana, ki je že več kot sedem let močno na udaru talibanov. Kan je pred volitvami napovedoval predvsem konec vojaških operacij v tej pokrajini in mirovne pogovore s talibani.

Kan je sicer volitve spremljal iz bolnišnice v Lahoreju, ker si je poškodoval hrbtenico. Poškodbo je dobil med padcem z odra ne enemu od predvolilnih zborovanj.

Danes popoldne je Kan v video poslanici pozdravil predvsem visoko volilno udeležbo, kar je po njegovem mnenju velik korak naprej k demokraciji v državi, a je po drugi strani namignil, da je na volitvah prihajalo tudi do nepravilnosti in poneverjanja glasov, poroča AFP.

Največja pakistanska opazovalna mreža za nadzor volitev (FAFEN), ki združuje 42 civilno-družbenih organizacij je sicer danes ocenila, da so volitve potekale "relativno pošteno", kljub nekaterim nepravilnostim in nasilju na voliščih. Na 3500 voliščih so zabeležili 693 nepravilnosti, od tega 40 primerov ponarejanja glasov, so sporočili iz mreže.

Šarifu je medtem že čestital indijski premier Manmohan Singh in hkrati izrazil upanje, da se bodo odnosi med državama izboljšali. Pri tem ga je tudi povabil na obisk v Indijo "ob za oba primernem času", še poroča AFP.