Slovenija

Brežice praznujejo 660-let

STA / S.R.
12. 5. 2013, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Brežicah bodo ob 660-letnici podelitve svojih mestnih pravic v soboto pripravili osrednjo celodnevno prireditev, pri kateri bo sodelovalo več kot 20 tamkajšnjih društev in drugih kulturnih ustvarjalcev.

Kraji.eu
Brežice praznujejo 660. obletnico.

Prireditve bodo potekale v stavbah zgodovinskega mestnega središča in na brežiški glavni ulici, so povedali v Društvu za oživitev mesta Brežice.

Kot je za STA podrobneje pojasnila predsednica društva Alenka Černelič, bo navedena prireditev potekala od jutra do večera, zaključili pa jo bodo s koncertom Big banda Orkestra Slovenske vojske, ki ga vodi Brežičan Rudolf Strnad.

Ves niz prazničnih prireditev - od javnih vodstev do odprtij razstav, dnevov odprtih vrat, koncertov in drugih kulturnih dogodkov - bo zaznamovan z brežiško ustvarjalnostjo in njeno predstavitvijo, v okviru omenjene prireditve pa bo potekala tudi vseslovenska revija upokojenskih pevskih zborov, je še povedala Černeličeva.

Po podatkih občine Brežice bodo v okviru praznovanja omenjene obletnice pripravili še osnovnošolsko ulično razstavo Likovne igrarije, predstavili osebno znamko mesta, priložnostno pisemsko ovojnico in poštni žig, po mestu in v brežiškem Posavskem muzeju priredili vrsto vodenih ogledov, odprli razstavo Društva likovnikov Brežice in podobno.

Kot je navedeno v zgodovini Brežic, je salzburški nadškof Ortolf 18. maja 1353 naselju na bregu oziroma na skalnatem pomolu brežcu, ki se dviguje nad danes suho strugo Save, s posebno listino potrdil mestne pravice, ki so jih nato dopolnjene stoletja potrjevali njegovi nasledniki in kasneje še deželni knezi Habsburžani.

Brežice so za stoletje in leto mlajše od leta 1252 kot mesto prvič omenjene sosednje Kostanjevice na Krki, ki velja za najstarejše območno mesto.