Svet

V Stockholmu odprli muzej o Abbi

STA / A.M.
7. 5. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V središču Stockholma so za obiskovalce odprli muzej, posvečen legendarni švedski pop skupini Abba. Muzej obiskovalcem ponuja vpogled v ustvarjalna leta zasedbe pa tudi v njihovo zasebno življenje.

Reuters

Reuters
Ob otvoritvi so poskrbeli za ognjemet.

Številko telefona v sobi, posvečeni skladbi Ring, Ring, imajo le člani Abbe Agnetha Faeltskog, Anni-Frid (Frida) Lyngstad, Benny Andersson in Bjoern Ulvaeus, ki jih je med svetovne zvezde izstrelila skladba Waterloo, s katero so zmagali na Eurosongu leta 1974.

Obiskovalci si lahko v muzeju med drugim ogledajo značilne bleščeče kostume s koncertov, glasbila in zlate plošče zasedbe. Snovalci pa so rekonstruirali tudi snemalni studijo zasedbe, v katerem bodo oboževalci s pomočjo računalniške simulacije lahko postali peti član zasedbe.

Reuters
Številni albumi Abbe gredo še danes za med.


Kot je v nedavnem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejala kustosinja muzeja Ingmarie Halling, ki je bila med letoma 1976 in 1980 stilistka zasedbe, muzej ni osredotočen na skladbe zasedbe, ki jih obiskovalci večinoma znajo na pamet, ampak se v prvi vrsti posveča "življenju članov skupine".

Ulvaeus, predsednik muzejskega odbora, je ob predstavitvi muzeja dejal, da je imel pomisleke, "da bi pred smrtjo postal muzejski eksponat", vendar se zaveda, da so skupaj veliko ustvarili: "To je zgodba o Pepelki, ki jo je vredno povedati."

Reuters
Prišla je tudi Annifrid Reuss-Lyngstad.


V muzeju, kjer so vstopnice razprodane za nekaj tednov vnaprej, v letošnjem letu pričakujejo okoli 250.000 obiskovalcev.

Člani skupine Abba, ki so v 70. letih minulega stoletja posneli vrsto uspešnic, kot so Voulez Vous, Dancing Queen in Money, Money, Money, so nazadnje skupaj nastopili leta 1982, leto kasneje pa so se dokončno razšli. Vse odtlej zagotavljajo, da se ne bodo več nikoli in pod nobenim pogojem združili.

Še več novic iz sveta zabave v časopisu SVET24.