Slovenija

KPK: Janković nasprotoval objavi posnetka

STA / S.R.
7. 5. 2013, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V postopku zahteve po dostopu do tonskega posnetka razgovora Zorana Jankovića s senatom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je komisija zavezanca pred tedni pozvala, naj se izjasni, ali dovoljuje njegovo objavo.

Mediaspeed

Janković je objavi posnetka izrecno nasprotoval, so danes sporočili s KPK. Po oceni KPK je zato "vsaj presenetljivo", da Janković danes pozdravlja odločitev informacijskega pooblaščenca, da se posnetek objavi. Poleg tega bi lahko Janković kadarkoli po zaključku postopka vsebino pogovora tudi sam posredoval javnosti, saj ima v rokah kopijo posnetka, so navedli v komisiji.

Gre sicer za pogovor v postopku priprave zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank. Pooblaščenec je namreč ocenil, da "gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu".

Kot so še zapisali v KPK, bo komisija odločbo informacijskega pooblaščenca izvršila po preteku ustreznih rokov. Iz pravnega pouka v odločbi informacijskega pooblaščenca je razvidno, da zoper odločbo ni dovoljena pritožba, lahko pa se sproži upravni spor. Ta se sproži s tožbo, ki se vloži v 30 dneh od vročitve odločbe, in sicer na upravno sodišče.

Ob tem so na KPK še spomnili, da je upravno sodišče v tožbi, ki jo je zoper poročilo komisije sprožil Janković, že izdalo sodbo. V njej je sklenilo, da komisija zavezancu v svojem postopku ni kršila človekovih pravic in da je postopek nadzora njegovega premoženjskega stanja ter objave ugotovitev vodila zakonito.

Janković je na današnjem pogovoru z novinarji dejal, da "z veseljem" sprejema odločitev informacijskega pooblaščenca, ki je dopustil objavo omenjenega tonskega posnetka. O tem, ali bo sprožil upravni spor, se še ni odločil. Je pa izrazil upanje na soočenje s predstavniki komisije na sodišču.

KPK je 8. januarja letos objavila zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, po katerem sta predsednik SDS Janez Janša in takratni predsednik PS Janković, sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo. Janković je zatem svojo funkcijo predsednika stranke zamrznil, vodenje stranke pa je začasno prevzela Alenka Bratušek. Janša pa se je po razdoru v koaliciji zaradi poročila in po izglasovani konstruktivni nezaupnici njegovi vladi moral posloviti z mesta predsednika vlade.