Slovenija

V Elektro Ljubljana bajne nagrade in odpravnine

Simon Rosc
7. 5. 2013, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zdi se, da v Sloveniji pogosto prihaja do sumljivih plačil, ki si jih izplačujejo uprave podjetij. Nekateri si jih verjetno res zaslužijo, pri drugih pa verjetno upravičeno dvomimo o pravičnosti izplačila bajnih zneskov.

V zadnjem času se v javnosti pogosto pojavljajo različne informacije o izplačilu nagrad in odpravnin, ki so sicer vedno podprte s pogodbami ali raznimi sklepi uprav, a se marsikomu zdijo kljub temu močno sumljiva. Marsikateri zaposleni v teh podjetjih se ob tem vpraša, ali si vodstva res zasluži bajne denarce za svoje delo ali ne bi raje teh sredstev namenili za večjo zadovoljnost zaposlenih?

O domnevnih nepravilnostih smo v naše uredništvo prejeli tudi anonimno pismo, ki opisuje razmere in različna izplačila odpravnin in nagrad v podjetju Elektro Ljubljana, d. d. Kot je navedeno v pismu, naj bi si uprava na podlagi sklepa NS tri dni pred potekom mandata uprave in še pred iztekom poslovnega leta izplačala nagrade za leto 2012. Dva člana uprave naj bi prejela nagrado v višini 65849,20 evrov, eden pa 36582,90 evrov. Poleg te nagrade za še ne dokončano poslovno leto pa naj bi si člani uprave izplačali še nagrade za leti 2010 in 2011 v skupni vrednosti 193304,65 evrov.

Kot je še zapisano v pismu, naj bi se prejšnja uprava dogovorila, da bo družbo zapustila, za kar pa sta dva člana prejela odpravnini v višini štirih plač, vsak v višini 48513,998 evrov, tretji član pa se je odpravnini odpovedal. Vsi trije pa so ostali zaposleni v podjetju do 31. marca 2013, kot je bilo opredeljeno v pogodbi.

Tik pred zamenjavo NS, v decembru 2012, naj bi spremenili tudi sistematizacijo delovnih mest in si tako ustvarili delovno mesto 'pomočnik uprave'. Pripadala naj bi jim plača v vrednosti 75 odstotkov plače predsednika uprave ter vse ugodnosti (avto, telefon …).

Uprava pa naj bi tudi kršila zakon, saj bi morala za sklic skupščine dne 11. 1. letos, v zvezi s pozavarovalnico Sava re, imeti soglasje DZ, ki pa ga naj ne bi imela.

Nagrade, ki skoraj vedno vzbudijo pozornost, pa so le malokrat določene oziroma podjetja zanje ne postavljajo meril, ki bi določale, kdaj je uprava do nagrad sploh upravičena. Takšno pravilo sta s statutom določili le družbi Telekom in Krka. Ali se tudi v Elektro Ljubljana dogajajo nepravilnosti in bogatenje tistih, ki so pri koritu? Gre za povsem upravičene transakcije in zneske ali smo priča še enemu umazanemu poslu?

O domnevnih nepravilnostih smo povprašali tudi Elektro Ljubljana d.d, kjer so nam odgovorili, da glede na vsebino vprašanj verjetno niso pravi prejemnik.