Svet

Bostonska napadalca sta delovala sama

STA / S.R.
24. 4. 2013, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Televizija NBC je v torek poročala, da preiskovalci na računalnikih in telefonih osumljencev za napad na bostonski maraton niso našli nobenih znamenj, da bi bil v zaroto vpleten še kdo drug.

Reuters

Brata Tamerlan in Džohar Carnajev sta navodila za izdelavo bomb dobila na internetu. Starejši brat, 26-letni Tamerlan je bil v petek po obstreljevanju s policijo ubit, mlajši 19-letni Džohar pa se zdravi v bostonski bolnišnici, kjer so ga že seznanili z obtožnico, ki ga bremeni uporabe orožja za množično uničenje, zaradi česar mu grozi smrtna kazen. S preiskovalci se pogovarja večinoma s kimanjem glave, ker mu je strel v grlo poškodoval glasilke.

NBC poroča, da je doslej priznal, da sta se za napad odločila zaradi obrambe islama, ki je menda pod napadom ZDA v Iraku in Afganistanu. Navodila za izdelavo bomb sta našla na spletni strani Al Kaide "Inspire", ki že od leta 2010 daje podobne nasvete in poziva k sveti vojni.

Sestavine za bombo, kot je smodnik, je v trgovini s pirotehniko v zvezni državi New Hampshire kupil Tamerlan, ki je za to odštel 200 dolarjev in celo dobil popust. Ohišje sta bila dva ekonom lonca, ki ju je razneslo 15. aprila na cilju maratona. Umrle so tri osebe, več kot 180 je bilo ranjenih.

Brata sta se potem potuhnila, dokler ni FBI objavil njunih posnetkov. Med begom sta ubila univerzitetnega policista ter ranila še enega policista. V četrtek zvečer sta ugrabila voznika Mercedesovega športnega terenca, o katerem se ve le to, da je kitajskega izvora. Vzela sta mu bančno kartico in z bankomata dvignila 800 dolarjev.

Televizija CBS je poročala, da sta se nameravala odpraviti v New York, kjer bi nadaljevala s skrivanjem ali pa morda z novimi napadi. Med postankom na bencinski črpalki jima je ugrabljeni pobegnil iz avtomobila, v katerega sta prej naložila orožje in eksploziv ter poklical policijo.

Nato je prišlo do strelskega obračuna, po katerem so Tamerlana prijeli, ker mu je zmanjkalo nabojev. Džohar je nato z avtomobilom zapeljal v policiste, ki so držali njegovega brata. Policisti so se razbežali, Tamerlan pa je končal pod kolesi.

Policija želi zaslišati tudi ženo pokojnega terorista, 24-letno Katherine Russell Carnajevo, ki se je preselila k staršem v Rhode Island in komunicira preko odvetnika. Moža je nazadnje videla v torek, dan po napadu na maraton in trdi, da ni vedela, da je mož vpleten. Podoba, ki o njej nastaja v medijih, je precej žalostna.

Prijazna, slikarsko nadarjena in simpatična hči zdravnika iz katoliške družine, je med študijem v nočnem klubu spoznala Tamerlena, ki jo je kot kaže navdušil in leta 2010 sta se poročila v mošeji pred samo dvema pričama. Po poroki se je preselila v družinsko stanovanje Carnajevih, kjer je kmalu rodila hčerko.

Njen odvetnik pravi, da je delala kot negovalka, druge priče pa trdijo, da ni šla veliko z doma. Vdova se še vedno oblači v tradicionalno nošnjo muslimank. Za vpletenost moža in njegovega brata v napad naj bi izvedela preko medijev in je bila povsem šokirana.

Tamerlan je lani za pol leta odpotoval v Rusijo ali Dagestan in od tam ženo redno nadziral preko interneta ter jo učil, kako se mora obnašati kot prava dobra muslimanska soproga.