Slovenija

Vse več nasilja nad starejšimi...

STA / S.R.
23. 4. 2013, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski odbor stranke DeSUS predlaga ustanovitev pisarne varuha pravic starejših v Ljubljani.

Reuters

Po besedah predsednice odbora Mete Vesel Valentinčič bi varuha potrebovali, ker je vse več nasilja nad starejšimi, poleg tega nekateri starejši niso vešči sodobnega komuniciranja in ne zmorejo skrbeti za uveljavljanje svojih pravic.

Vesel Valentinčičeva je na novinarski konferenci povedala, da je po njihovih podatkih v Ljubljani vse več starejših ljudi, ki potrebujejo zaščito in pomoč. Po njenem mnenju je pri uveljavljanju pravic nekoliko lažje tistim starejšim, ki imajo družino, ki jim pri tem pomaga.

Glede fizičnega in psihičnega nasilja nad starejšimi je Vesel Valentinčičeva povedala, da se to večinoma dogaja za štirimi stenami, in sicer v krogu družine in v različnih ustanovah. Pojasnila je, da podatki policije kažejo, da so leta 2007 obravnavali okoli 4600 kaznivih dejanj zoper osebe, starejše od 64 let. "Več kot polovica teh je v ljubljanskem okrožju," je povedala in dodala, da je po mnenju stroke to le vrh ledene gore. Starejši ob pojavu nasilja namreč ne prijavljajo svojih otrok, če so ti storilci. Opozorila je, da je vsako leto okoli 300 kaznivih dejanj zoper starejše več.

V ljubljanskem odboru DeSUS bodo ustanovitev pisarne varuha pravic starejših v Ljubljani predlagali Mestni občini Ljubljana. Po besedah Vesel Valentinčičeve bodo pripravili predlog odloka o ustanovitvi pisarne varuha, ki ga bo nato obravnaval ljubljanski mestni svet. "Verjamem, da bomo dosegli konsenz, morali bi ga v dobro starejših občanov Ljubljane," je dejala in dodala, da so potrebo po varuhu izrazili že v eni izmed razprav na seji mestnega sveta.

Delovanje pisarne varuha bo po besedah Vesel Valentinčičeve verjetno temeljilo na zelo veliko prostovoljnega dela. Med nalogami varuha pa bo med drugim, da predlaga sistemske ukrepe, opozarja na svoje ugotovitve in pospeši reševanje problematike starejših na državni ravni.

Vesel Valentinčičeva je povedala še, da v ljubljanskem odboru DeSUS pripravljajo tudi projekt za mlajšo populacijo, saj je po njenih besedah v Ljubljani problematičen "beg možganov" iz Ljubljane.