Svet

Grozljivo - manekenke novačijo pred bolnišnicami

T.P.
23. 4. 2013, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koščene noge, ki se nad koleni ne dotikajo, so ideal modelov velikosti 0, ki jih agenti novačijo pred bolnišnico. Nagovarjali so celo dekle v invalidskem vozičku.

Thinkstock
Manekenke novačijo celo pred klinikami za motnje hranjena.

Dekleta z anoreksijo, bulimijo in drugimi prehranjevalnimi težavami so za zdravnike primeri, ki jim je treba pomagati, za modne agente pa plen, s katerim je mogoče zaslužiti. Zdravniki iz stockholmskega Centra za prehranjevalne motnje, ki velja za največjo tovrstno švedsko kliniko, so morali zaradi vztrajnih agentov spremeniti pravila o sprehodih pacientk.

»Ogovorili so celo pacientko, ki je bila zaradi stradanja in oslabljenega organizma v invalidskem vozičku. S svojim nagnusnim načinom ogrožajo okrevanje mladih deklet, ki jih prepričujejo, da je njihov shirani videz nekaj najbolj zaželenega, ne pa bolnega,« pravi dr. Anna-Maria af Sandeberg. Modni skavti nagovarjajo tudi številne najstnice, naj postanejo XXS manekenke oziroma modeli velikosti 0. »Nekatera dekleta na naši kliniki imajo indeks telesne mase 14, medtem ko je normalen indeks med 18,5 in 24,9,« pojasnjuje omenjenega zdravnica in dodaja, da predstavniki modne industrije ciljajo na njihovo kliniko prav zato, ker vedo, da se tam zdravijo izredno vitka dekleta, kakršna zahtevajo sodobni trendi. Njihovi zagovorniki, ki zahtevajo tako tanke noge, da se nad koleni ne dotikajo, so na družabnem omrežju Twitter celo ustanovili skupino 'Luknja med stegni'.