Svet

Bostonski bombaš ni kriv?

S.R.
23. 4. 2013, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najverjetneje je bilo to le vprašanje časa. Po petkovem prijetju Džoharja Carnajevja, drugega domnevnega bostonskega napadalca, se je že oblikovala prava skupnost, ki 19-letnika podpira in trdi, da ni kriv, temveč gre za zaroto.

The Verge, Twitter
Džohar Carnajev ima na spletu veliko oboževalcev.

V ta namen so ustvarili tudi Twitter profil #Frejahar (osvobodite Jaharja), kjer se vsako minuto pojavi več tvitov podpore. Mlada dekleta pišejo, kako privlačen je Dhožar, razni navdušenci nad teorijami zarote vztrajajo, da je Džohar nedolžen, velika večina tviterašev pa vsaj dvomi v njegovo krivo.

Tovrstna podpora zločincem sicer ni nič novega. Eric Harris in Dylan Klebold, ki sta leta 1999 na šoli Columbine ubila 15 ljudi in jih ranila še 21 imata še danes nekakšen klub oboževalcev. Tudi lani je splet le nemo opazoval, ko so mlada dekleta izražala ljubezen strelcu iz Aurore Jamesu Holmesu.

A pri Džoharju ne gre samo za ljubezen mladih deklet, temveč predvsem za omenjene teorije zarote. Mnogi dvomijo, da bo deležen poštenega sojenja, spet drugi se sprašujejo, kdo je v resnici krivec za napad. Skeptiki verjamejo, da sta bila v kaosu, ki je sledil eksplozijam v Bostonu dva mlada moška napačno obdolžena za nekaj, česar nista storila. Eden izmed njiju je, še preden so ju sploh lahko uradno obsodili, izgubil življenje. Želijo le, da se Džoharju, v kolikor je res kriv, to dokaže tudi na sodišču. Pri domnevah, da Džohar ni kriv, se mnogi sklicujejo na dokaze, ki jih je v dneh po napadu odkrila internetna skupnost. Gre za majhne razlike med nahrbtniki v katerih naj bi bile bombe. Spet drugi pa trdijo, da je vse skupaj načrtoval kar FBI.

No, velika večina se s skeptiki še vedno ne strinja, zato na vsak tvit podpore odgovori kar nekaj uporabnikov, ki bi najraje, da se Džhar Carnajev cvre v peklu.

The Verge, Twitter
Mlada dekleta občudujejo Carnajeva.
The Verge, Twitter
Takole poskušajo dokazati njegovo nedolžnost...