Svet

Rusija bo v Belorusiji zgradila letalsko oporišče

STA / S.R.
23. 4. 2013, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija je danes obelodanila, da bo v Belorusiji zgradila vojaško letalsko bazo kot del krepitve političnega in vojaškega sodelovanja med državama.

Reuters

Bazo naj bi odprli do leta 2015, Rusija pa bo svoji sosedi še letos dostavila bojna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Začenjamo uresničevati načrt, po katerem bomo tukaj zgradili rusko letalsko bazo z vojaškimi letali," je ruski obrambni minister Sergej Šojgu dejal na srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Rusija ima v Belorusiji že radarsko in pomorsko radijsko postajo, letalsko oporišče pa bo prva večja vojaška baza v tej državi. Državi sicer sodelujeta tudi na gospodarskem področju, kjer sta skupaj s Kazahstanom ustanovili carinsko unijo, navaja AFP.

Odnosi med Moskvo in Minskom so bili v preteklosti pogosto tudi napeti, saj je Lukašenko Rusiji v zadnjih letih večkrat očital previsoke cene energije.

Državi septembra v Belorusiji načrtujeta izvedbo vojaških vaj, ki so v preteklosti že izzvale zaskrbljenost zahodnih držav, zato je Lukašenko na srečanju z ruskim obrambnim ministrom poudaril, da vojaško sodelovanje z Moskvo ni uperjeno proti Evropi.

"Pred nikomer ne skrivamo, da poskušamo zgraditi enotno politiko. Če pripravljamo naše oborožene in varnostne sile za obrambo naših skupnih interesov in ozemlja, potem moramo izvesti tudi vojaške vaje. Ne vem, zakaj je Zahod tako sumničav glede tega," je dejal beloruski predsednik.