Slovenija

Vlada in javni sektor danes še o stavkovnih zahtevah

STA / S.R.
24. 4. 2013, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o stavkovnih zahtevah.

Mediaspeed

Usklajevali se bodo o spremembah zakona o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014, pogajanja o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela pa bodo predvidoma sledila v četrtek, ko naj bi vladna stran predstavila približevalni predlog.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Janez Posedi je za STA pojasnil, da želijo pri spremembah omenjenega zakona uskladiti tisto, kar je mogoče, preden se začnejo pogajati o ostalih vsebinah stavkovnega sporazuma. Na koncu pa bo v vsakem primeru po njegovih besedah treba preveriti, kaj je za posamezne sindikate sprejemljivo in kaj ne.

Glavnino sprememb zakona bodo danes najverjetneje uskladili, sicer pa si v koordinaciji predvsem želijo vedeti, kakšen učinek bodo imele spremembe, od česar bodo odvisna tudi pogajanja. "Če bo omogočeno, da vlada zagotovi normalno izvajanje javnih služb in ob tem tudi plače javnim uslužbencem, potem ni nekih težav," je povedal Posedi.

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je ob robu ponedeljkovih pogajanj dejal, da v četrtek pričakuje odgovor sindikatov na vladne predloge, takrat pa bodo predstavili približevalni predlog.

Ob tem Posedi sicer meni, da bodo v četrtek posamezni sindikati že imeli stališča o sprejemljivosti vladnih ukrepov, a kljub temu ne pričakuje usklajenega protipredloga.

Stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz je vladne predloge zavrnil v torek, a hkrati pogojno dopustil nadaljnja pogajanja. Zahtevajo, da vse tri veje oblasti napovejo znižanje svojih plač, ki bo večje od znižanja plač javnim uslužbencem, in dogovor o časovno vnaprej omejenih ukrepih.

Po Posedijevih informacijah še noben sindikat ni sprejel trenutno predlaganih vladnih ukrepov. Zato ocenjuje, da bo vlada morala poiskati za sindikate sprejemljive predloge, ob tem pa bo verjetno morala izpolnjevati še kakšne obrobne pogoje. "In tu je ta nabor, ki ga znajo stresti člani organov sindikatov, neizmeren," je poudaril.