Svet

Severna Koreja pripravljena na pogajanja

STA / S.R.
18. 4. 2013, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes sporočila, da je pripravljena na nova pogajanja s šesterico.

Reuters

S slednjih poleg obeh Korej sodelujejo še Japonska, ZDA, Rusija in Kitajska, vendar pa Severna Koreja postavlja tudi pogoj - pred tem morajo Združeni narodi preklicali sankcije proti njej, ZDA in Južna Koreja pa vsa "dejanja agresije", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Seul in Washington morata zaustaviti vsa dejanja agresije in se opravičiti, sankcije, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov pa morajo biti preklicane," je sporočil severnokorejski odbor za narodno obrambo, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Šeststranski pogovori o severnokorejskem jedrskem programu so zastali leta 2009.

Južnokorejska predsednica Park Guen Hye je zaradi nedavnih napetosti na Korejskem polotoku sicer minuli teden ponudila začetek dialoga s Severno Korejo. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mooon pa je Pjongjang v sredo pozval, naj resno razmisli o ponudbi Seula.

VS ZN je marca sprejel razširitev sankcij proti Severni Koreji zaradi podzemnega jedrskega poskusa, ki ga je država izvedla mesec prej. Ostrejše sankcije uvajajo globe v zvezi s severnokorejskim bančnim poslovanjem, potovanji in trgovanjem.