Svet

Kosovo in Srbija v Bruslju ponovno brez dogovora

STA / J.P.
18. 4. 2013, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogajanja med kosovskim in srbskim vodstvom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za zunanjo politiko Catherine Ashton so se danes zgodaj zjutraj spet končali brez dogovora.

Wikipedia

Vendar pa je Ashtonova izrazila prepričanje, da razlike med obema stranema niso več "ozke in globoke", ampak "ozke in plitke".

"Danes je bil dolg in intenziven dan," je po polnoči sporočila Ashtonova in dodala, da je ostalo na voljo še nekaj ur do ministrskega srečanja EU v ponedeljek v Luksemburgu, kjer bodo zunanji ministri EU govorili o zahodnem Balkanu.

"Upam, da bosta obe delegaciji do takrat premislili ali lahko naredita še zadnje potrebne korake za dokončanje dogovora in premik svojih ljudi v prihodnost," je preko tiskovne predstavnice Maje Kocijančič sporočila Ashtonova.

Kosovski premier Hashim Thaci je, po poročanju tiskovne agencije Tanjug, nekaj minut pred polnočjo sporočil, da je sprejel vse predloge Ashtonove, srbski premier Ivica Dačić pa jih ni. "To je že tretjič, da Srbija zavrača, Kosovo pa sprejema," je dejal Thaci in dodal, da se sporazum ne more doseči z "logiko in mišljenjem Vojislava Šešlja".