Svet

Grozljivo: Smrtna kazen ...

Robert Marin
16. 4. 2013, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub skrb vzbujajočim podatkom, ki prihajajo iz nekaterih držav, se je v letu 2012 po svetu nadaljeval trend opuščanja smrtnih kazni.

Reuters

V Savdski Arabiji obsojene na smrt obglavijo. Obešanje je priljubljeno v Afganistanu, Pakistanu, Bangladešu, Bocvani, Indiji, Iranu, Iraku, Palestini, Sudanu, Južnem Sudanu in na Japonskem. V Združenih državah ubijajo z injekcijo. V Belorusiji, Gambiji, Severni Koreji, Somaliji, Tajvanu, Združenih arabskih emiratih in Jemnu streljajo.
V letu 2012 so po svetu izvršili najmanj 682 usmrtitev, dve več kot leto prej, medtem ko je na smrt obsojenih manj ljudi kot v letu 2011. Število je z 1923 upadlo na 1722. V poročilu o smrtni kazni, ki ga vsako leto pripravijo pri mednarodni nevladni organizaciji Amnesty International, so po številu usmrtitev v vrhu azijske, bližnjevzhodne in afriške države.
Podatki pa zaradi onemogočanja dostopa do informacij in prikrivanja uradne statistike ne zajemajo Kitajske. Tudi podatki za Egipt in Sirijo, obe se tradicionalno uvrščata v sam svetovni vrh po izvršenih usmrtitvah, zaradi turbulentnega družbeno-političnega dogajanja ostajajo skrivnost. Pri Amnesty International sicer ocenjujejo, da samo na Kitajskem letno usmrtijo več kot tisoč oseb.

Posebej skrbi porast usmrtitev v Iraku, kjer se je število v primerjavi z letom prej skoraj podvojilo.

V tej starodavni državi ob Evfratu in Tigrisu, kamor so ZDA z zavezniki uvozile demokracijo z bombami, so lani zabeležili najmanj 129 usmrtitev. Največ smrtnih kazni na Bližnjem vzhodu pa so izvršili v Iranu, in sicer najmanj 314. Kot je znano, smrtne obsodbe pogosto spremljajo nepravična sojenja in dokazi, pridobljeni z mučenjem.
V Gambiji so po sedemindvajsetih letih lani usmrtili devet zapornikov. Po osmih letih se je med državami, ki so izvršile smrtno kazen, znova znašla tudi Indija. Smrtno obsodbo Ajmalu Kasabu, pakistanskem državljanu, vpletenem v bombne napade v Mumbaju leta 2008, v katerih je življenje izgubilo več kot 160 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih, so 21. novembra zapečatili z zanko okoli vratu. Po večletni abstinenci so usmrtitve izvršili še v Pakistanu in na Japonskem.

V vrh po številu usmrtitev se poleg Kitajske, Irana, Iraka in Savdske Arabije uvrščajo Združene države, kjer je bilo v lanskem letu usmrčenih 43 ljudi, od tega 15 v zvezni državi Teksas.

Smrtno kazen so v letu 2012 izvršili v najmanj 21 državah sveta. Edina evropska država med njimi je Belorusija samodržca Aleksandra Lukašenka. V Belorusiji so usmrtili najmanj tri zapornike, med njimi Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva, vpletena v bombni napad na podzemni železnici v Minsku leta 2011, v katerem je življenje izgubilo 15 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih.
Od 196 suverenih držav na svetu jih 140 ne pozna smrtne kazni. V lanskem letu se je tej skrajni obliki kaznovanja odpovedala Latvija.

Usmrtitve v letu 2012
Afganistan (14), Bangladeš (1), Belorusija (3+), Bocvana (2), Kitajska (1000+), Gambija (9), Indija (1), Iran (314 +), Irak (129 +), Japonska (7), Severna Koreja (6 +), Pakistan (1), Palestina (6), Savdska Arabija (79 +), Somalija (6+), Južni Sudan (5 +), Sudan (19 +), Tajvan (6), Združeni arabski emirati (1), ZDA (43), Jemen (28 +).