Svet

Stranka, ki je proti evru že s 3 odstotno podporo

STA/R.S.
16. 4. 2013, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova nemška stranka, ki je bila ustanovljena konec prejšnjega tedna, že uživa triodstotno podporo v javnosti, kažejo danes objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave.

Reuters

Stranka Alternativa za Nemčijo, ki zagovarja izstop iz območja evra, sicer še ne dosega petodstotnega parlamentarnega praga.
Stranko, ki je bila ustanovljena v soboto v Berlinu, sestavljajo nekdanji člani vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel.
Nova stranka je nezadovoljna s tem, da mora Nemčija prispevati levji delež pri reševanju težav v območju evra, zato poziva k izstopu države iz njega.
Javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo, da bo na septembrskih volitvah v Nemčiji zmagala CDU skupaj s sestrsko bavarsko Krščansko-socialno unijo (CSU). Če bi bile volitve zdaj, bi stranki dobili 39 odstotkov glasov.
Kanclerka Merklova je v iztekajočem se mandatu koalicijo sestavila z liberalci (FDP), ki pa jim je priljubljenost močno padla in niti ni gotovo, da se bodo jeseni uvrstili v parlament.
V tem primeru bi imela Merklova precej težav pri oblikovanju vlade. Levica - socialdemokrati in zeleni - naj bi namreč glede na sedanje napovedi dobila 41 odstotkov glasov.