Svet

Bruselj že petič dal priporočilo Makedoniji

STA/R.S.
16. 4. 2013, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija je danes že petič priporočila, naj članice EU začnejo pristopna pogajanja z Makedonijo.

Reuters

Država je kandidatka za članstvo v uniji od leta 2005, a vse od takrat, predvsem zaradi spora z Grčijo glede imena, zaman čaka na naslednji korak na poti v unijo, začetek pogajanj.
Izvajanje reform se po politični krizi v začetku leta nadaljuje v skladu z načrti, država je ukrepala za izboljšanje dvostranskih odnosov z Bolgarijo in Grčijo, v pogajanjih o problemu imena je nov zagon, je stanje povzel komisar za širitev Štefan Füle.
Komisija je v minulih letih že štirikrat priporočila začetek pogajanj z Makedonijo in danes k temu dodaja še peto priporočilo, je na novinarski konferenci v Strasbourgu pojasnil Füle, a opozoril, da je pred Skopjem še veliko dela, in izpostavil odnose z mediji.
Füle upa, da bodo članice unije junija vendarle upoštevale priporočilo komisije in sprejele odločitev o začetku pogajanj z Makedonijo. Ta tema bo predvidoma na dnevnem redu zunanjih ministrov unije v začetku prihodnjega tedna v Luksemburgu.
Komisija je danes sprejela le poročilo o Makedoniji, objavo poročil o Srbiji in Kosovu, ki sta bili prav tako predvideni za danes, je preložila ter tako dala Beogradu in Prištini še nekaj časa za dogovor o severu Kosova.