Slovenija

Na mariborski filozofski fakulteti zahtevajo razrešitev dekana

STA / S.R.
16. 4. 2013, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica akademskega zbora mariborske filozofske fakultete Marina Tavčar Krajnc je na rektorja Univerze v Mariboru Danijela Rebolja naslovila odprto pismo, v katerem ga ponovno poziva k razrešitvi dekana Marka Jesenška.

Ssum.um.si
Filozofska fakulteta v Mariboru.

O tem bodo razpravljali tudi na seji akademskega zbora, ki je predvidena za 6. maj. Akademski zbor filozofske fakultete je to zahtevo podal že na izredni seji 29. marca, a jo je rektor Rebolj zavrnil. Na najnovejši poziv se na univerzi še niso odzvali.

Do zahteve po razrešitvi dekana prihaja, potem ko so bili zaposleni na mariborski univerzi pozvani k podpisovanju izjav o opravljanju delovnih obveznosti na drugostopenjskih študijskih programih "ne glede na plačilo". V nasprotnem primeru je bilo zagroženo, da ti študijski programi ne bodo razpisani. Sklep se je nanašal na tiste članice univerze, ki so poslovno leto 2012 zaključile z izgubo, med njimi je bila tudi filozofska fakulteta.

Na marčevski seji je akademski zbor fakultete predlagal rektorju razrešnico dekana Jesenška in imenovanje vršilca dolžnosti dekana, ki se bo obvezal, da bo v usklajenem delovanju z univerzo v razumnem roku izpeljal sanacijo fakultete. "Naj poudarim, da je sprejeti sklep posledica vsebinske razprave akademskega zbora, ki povzema dejstvo, da je filozofsko fakulteto od nastanka leta 2006 vodil samo en dekan, ter da smo utemeljevali in z zakonitim ter veljavnim glasovanjem presodili, da mora prevzeti objektivno odgovornost za sedanje stanje," je v najnovejšem odprtem pismu zapisala Marina Tavčar Krajnc.

Rektorja je spomnila, da ima pooblastilo, da od dekanov zahteva redno poročanje o finančnem poslovanju fakultet. "Če ste to zahtevali, ste lahko tudi zaznali, da to poslovanje na filozofski fakulteti odstopa od pričakovanega in načrtovanega, prav tako ste vedeli, da sanacija ni bila niti definirana s sanacijskim načrtom in prav tako ne načrtovana ter še manj izvedena." Tudi sporno neizplačilo nadobveze, zaradi katere so zaposleni prav tako protestirali, je po njenih ocenah rezultat večletne neustrezne kadrovske in organizacijske politike na fakulteti.