Slovenija

Povišanja sredstev za vojsko ne bo

STA / S.R.
16. 4. 2013, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič ne namerava predlagati povišanja sredstev za Slovensko vojsko (SV).

Mediaspeed
Roman Jakič, minister za obrambo.

"To bi bilo v tem trenutku nerealno," je dejal ob današnjem obisku 1. brigade SV v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. Namerava pa minister paziti, da se sredstva za SV ne bodo še naprej zmanjševala.

Kot je namreč opozoril v izjavi za medije ob robu obiska, je finančna kriza pustila določene posledice v SV, saj je ta v zadnjih petih letih izgubila 300 milijonov evrov.

Posledice tega se po ministrovih besedah poznajo predvsem na opremi, ki se stara. Problematičen je predvsem vozni park, za katerega bo v prihodnjih letih treba najti način, kako ga posodobiti, je dejal.

Jakič ocenjuje tudi, da je zdajšnje razmerje razporeditve sredstev za SV, ko je 76 odstotkov sredstev namenjenih za plače, 21 za vzdrževanje opreme in trije odstotki za investicije, "dolgoročno nevzdržno".

Glede skorajšnjega odhoda slovenskih vojakov na misijo v Afriko pa je dejal, da je bila misija dogovorjena še preden je on postal minister, pri tem pa ponovil, da bo o vseh prihodnjih misijah odločala "širša strokovna javnost".

1. brigado SV si je sicer Jakič ogledal v okviru seznanitvenih obiskov po notranjeorganizacijskih enotah ministrstva in enotah SV. V 1. brigadi se je, kot je dejal, seznanil s stanjem in si ogledal njeno opremo, da bo, ko se bo odločalo o investicijah, vedel o čem je govora.