Slovenija

Ljubljanski posiljevalec v priporu

STA/R.S.
16. 4. 2013, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za spolnega nasilneža, ki so mu ljubljanski policisti po novem napadu v soboto še isti dan odvzeli prostost, je preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča odredil pripor, so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Thinkstock

32-letni Ljubljančan naj bi v zadnjih štirih mesecih napadel najmanj štiri ženske.
Večkratnega spolnega nasilneža so ljubljanski policisti po zadnjem napadu v soboto, ko je okoli 5.30 v Ljubljani fizično napadel mlajšo žensko ter jo poskusil spolno napasti, izsledili še isti dan popoldne in gas kazensko ovadbo že tretjič privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ta je zanj končno odredil pripor.
Moški je sicer znan policiji in tudi sodišču. Po dveh napadih oziroma poskusu posilstva na območju Bežigrada 2. decembra lani je policija moškega izsledila in ga s kazensko ovadbo privedla na zaslišanje k ljubljanskemu preiskovalnemu sodniku. S tega zaslišanja pa je možakar odkorakal na prostost.
Policisti so nadaljevali preiskavo in naknadno ugotovili, da je osumljeni podobno dejanje storil že 29. novembra lani v središču Ljubljane. Zaradi novih dejstev so policisti osumljenemu ponovno odvzeli prostost in ga zaradi suma poskusa posilstva privedli k preiskovalnemu sodniku, ki pa je zanj odredil hišni pripor. Ta je še vedno v veljavi.
Z ljubljanskega okrožnega sodišča pa so sporočili, da je bil na predlog "državne tožilke osumljenemu 6. decembra lani odrejen in kasneje tudi podaljšan hišni pripor, za izvajanja katerega je pristojna policija".
Poudarili so, da "preiskovalni sodnik oziroma sodišče ne more odrediti strožjega ukrepa, kot pa ga predlaga državni tožilec".
Po kazenskem zakoniku je za posilstvo zagrožena kazen zapora od enega do desetih let oz. od treh do 15 let (če je posilstvo storjeno na brutalen način), za spolno nasilje pa od pol leta do deset oz. 15 let.