Svet

Bersani noče v koalicijo z Berlusconijem

STA / S.R.
8. 4. 2013, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja italijanske leve sredine Pierluigi Bersani kljub vse glasnejšim pozivom iz lastnih vrst, naj si premisli, še naprej vztraja pri stališču, da ne bo oblikoval velike koalicije z desnosredinskim Ljudstvom svobode bivšega premiera Silvia Berlusconija.

Mely.it
Pierluigi Bersani

Italija potrebuje trdno vlado, ki bo lahko sprejemala odločitve v interesu državljanov, je v odprtem pismu rimskemu dnevniku La Repubblica danes zapisal Bersani, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

V minulih dneh je bilo iz vrst njegove Demokratske stranke (PD) slišati vse glasnejše pozive, naj Bersani vendarle preneha zavračati sodelovanje z Berlusconijem, saj sicer Italijo čakajo vnovične volitve. To sta med drugim zahtevala nekdanji vodja PD v poslanski zbornici Dario Franceschini ter župan Firenc in viden član PD Matteo Renzi.

A Bersani očitno ne namerava popustiti. Italija ne potrebuje kabineta, sestavljenega iz političnih sil, ki so v medsebojnem konfliktu. S takšno vlado bi državo čakali le še "slabši dnevi", je med drugim zapisal v pismu La Repubblici.

PD je na parlamentarnih volitvah februarja dosegla večino v spodnjem domu parlamenta, a ji to ni uspelo v senatu, kar je sprožilo politično krizo v državi, kjer imajo največje tri stranke diametralno nasprotna stališča. Bersaniju zaenkrat ni uspelo sestaviti vlade, saj v koalicijo z njim ne želi populistično gibanje Pet zvezd.

Izhod iz slepe ulice trenutno iščeta skupini uglednih strokovnjakov in politikov, ki ju je za to pooblastil predsednik države Giorgio Napolitano. Svoje predloge o tem, katere reforme bi morala Italija čim prej izvesti, naj bi skupini predstavili v nekaj dneh, a predstavniki glavnih strank so glede njunih možnosti za uspeh precej skeptični.