Svet

Evropi grozijo socialni nemiri

STA / S.R.
8. 4. 2013, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi vztrajno visoke stopnje brezposelnosti v številnih delih Evrope strokovnjaki svarijo pred socialnimi nemiri.

Reuters
Grški protesti se lahko ponovijo tudi drugod po Evropi.

Tveganje zanje je danes občutno višje kot pred izbruhom globalne finančne in gospodarske krize v septembru 2008, opozarja Mednarodna organizacija dela (ILO).

ILO v poročilu o položaju na trgu dela, ki ga je danes objavila v Ženevi, ugotavlja, da je trenutno v Evropi brez dela približno deset milijonov več ljudi kot pa pred krizo. Samo v zadnjih šestih mesecih je v članicah EU delo izgubilo približno pol milijona ljudi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Prizadevanja za obvladovanje posledic krize bi se morala mnogo bolj osredotočiti na ustvarjanje novih delovnih mest kot pa zgolj na varčevalne ali brezciljne strukturne ukrepe, zahteva ILO pred svojo evropsko regionalno konferenco, ki se danes začenja v Oslu.

Februar letos je bilo v Evropi brezposelnih 26,3 milijona ljudi, kar je 10,2 milijona več kot leta 2008. Stopnja brezposelnosti v EU je trenutno z 10,9 odstotka za 4,1 odstotne točke višja kot pred krizo. Pri tem se je stopnja brezposelnosti v državah z evrom zviševala še hitreje kot v celotni EU in februarja letos dosegla "zgodovinsko visokih 12 odstotkov".

A v območju evra obstajajo visoke razlike: medtem ko je stopnja brezposelnosti v Grčiji, na Portugalskem, v Španiji in na Cipru še posebej visoka, pa je zaposlenost v Nemčiji, Luxemburgu, na Malti in v Avstriji celo na višji ravni, kot je bila pred izbruhom krize.