Svet

Severna Koreja pripravlja nov jedrski poskus

STA / S.R.
8. 4. 2013, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja se očitno pripravlja na nov jedrski poskus, je danes sporočila Južna Koreja, potem ko je dobila obvestila o povečani aktivnosti v bližini glavnega prizorišča severnokorejskih jedrskih poskusov.

Reuters

Severna Koreja je februarja letos izvedla svoj tretji jedrski poskus, ki je bil deležen obsodb mednarodne skupnosti, ZN pa so proti njej še zaostrili sankcije.

Po poročanju južnokorejskih medijev so obveščevalne službe v zadnjem tednu zaznale povečano dejavnost na območju Punggye-rija, kjer Severna Koreja izvaja jedrske poskuse.

"Skušamo ugotoviti, ali se res pripravljajo na nov jedrski poskus ali pa skušajo samo okrepiti pritisk na Južno Korejo in ZDA," je dejal neimenovani predstavnik južnokorejske vlade.

Domnevno naj bi Severna Koreja poskus izvedla pred 15. aprilom, ko se bodo spominjali rojstnega dne ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Severna Koreja, ki v zadnjih tednih stopnjuje napetost in je zagrozila z jedrskim napadom na ZDA, je sicer na svoji vzhodni obali za izstrelitev pripravila tudi dve raketi srednjega dosega. V petek je tuje diplomate obvestila, naj zapustijo državo, saj jim po 10. aprilu ne bo mogla več zagotavljati varnosti.

Medtem so v Tokiu sporočili, da je japonska vojska prejela ukaz, naj sestreli kakršno koli severnokorejsko raketo, ki bi bila usmerjena proti japonskemu ozemlju.

Južna Koreja pa je danes Pjongjang vnovič pozvala, naj odpravi omejitev dostopa do industrijskega kompleksa Kaesong, zaradi katerega je bilo že več podjetij prisiljenih omejiti proizvodnjo.

Severna Koreja je prejšnjo sredo osebju iz Južne Koreje prepovedala dostop na kompleks, ki leži na severnokorejskem ozemlju in je ob meje med državama oddaljen deset kilometrov. Doslej je zaradi pomanjkanja goriva in surovin proizvodnjo ustavilo 13 od skupaj 123 podjetij, še več naj bi jih to storilo ta teden.