Slovenija

Danes o finančnem položaju UKC Ljubljana

STA / S.R.
8. 4. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se bo danes sestalo z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem na temo finančnega položaja UKC Ljubljana.

Mediaspeed
Minister za zdravje Tomaž Gantar.

Sestanek je bil napovedan že dvakrat, nazadnje prejšnji torek, ko se ga Gantar ni mogel udeležiti zaradi seje DZ z glasovanjem o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Sestanek med vodstvom UKC Ljubljana, Gantarjem in generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenija Samom Fakinom je napovedan za ob 12. uri.

Kot so prejšnji torek po odpovedi sestanka sporočili iz UKC Ljubljana, so člani poslovnega odbora "z nezadovoljstvom sprejeli ponovno odpoved delovnega obiska, saj so že ob seznanitvi z navodili ministrstva za zdravje za pripravo finančnih načrtov ocenili, da je posvet z ministrom nujen".

V kliničnem centru opozarjajo, da se soočajo z neobvladljivimi posledicami ukrepov, ki jih je sprejel tudi minister za zdravje, kar za UKC Ljubljana v letu 2013 pomeni 22 milijonov evrov manj sredstev za zdravstveno oskrbo državljank in državljanov kot v letu 2012.

Kot so zapisali prejšnji torek, pod takšnimi pogoji ne bodo mogli narediti vsega, kar od njih bolniki pričakujejo, saj bodo lahko izvajali le plačani program. Lani je UKC obravnaval 4000 bolnikov več, kot je s pogodbo plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, posledica tega pa je bila izguba UKC, so poudarili.

UKC v dobro bolnikov pričakuje sistemske ukrepe s strani vlade oziroma ministrstva za zdravje, da se dostopnost, varnost in kakovost zdravstvenih storitev ne bodo poslabšali. Na ministrstvu pa so prejšnji torek pojasnili, da Gantar pripravlja interventni zakon za večji priliv v zdravstveno blagajno, ki bo omogočil večji priliv finančnih sredstev v zdravstveno blagajno za vso slovensko javno zdravstvo. Poudarili so, da mora UKC Ljubljana kot vse bolnišnice in drugi javni zdravstveni zavodi racionalizirati svoje poslovanje.