Slovenija

Janez Janša razdelil javnost

STA / S.R.
8. 4. 2013, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izključitev nekdanjega premiera Janeza Janše iz društva Pen je razdelila slovenska javnost.

Reuters

Kot kaže anketa Dela, je vendarle nekoliko več tistih, ki menijo, da gre za pravo potezo, kot tistih, ki jo obsojajo. Večina vprašanih medtem podpira javno objavo davčnih dolžnikov, niso pa anketiranci naklonjeni uvedbi višjega davka na sladke pijače.

Za 34 odstotkov vprašanih je bila tako izključitev Janše iz društva Pen neprimerna poteza. Nekaj več, 41 odstotkov, takšen ukrep ocenjuje za pravo potezo, 25 odstotkov pa se do tega vprašanja ni opredelilo.

Državni zbor bo v četrtek razpravljal o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Med anketiranimi takšen ukrep podpira 40 odstotkov, 38 odstotkov pa ga ne podpira. Nekaj več kot petina vprašanih, natančneje 22 odstotkov, je odgovorila z "ne vem".

Velika večina anketiranih medtem podpira javno objavo davčnih zavezancev, ki državi dolgujejo več kot 5000 evrov davkov. Takšen odgovor je v tokratni anketi Dela podalo 82 odstotkov vprašanih. Objavi dolžnikov nasprotuje 16 odstotkov, dva odstotka anketiranih pa sta neopredeljena.

Na drugi strani večina oz. 62 odstotkov vprašanih meni, da ni smiselno uvajati višjega davka na sladke pijače. Takšen ukrep sicer podpira 35 odstotkov, medtem ko se trije odstotki o tem niso mogli odločiti.

Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanja o problematiki črnih gradenj. Za 28 odstotkov vprašanih je to v Sloveniji zelo velik problem, za 32 odstotkov pa velik problem. Točno četrtina jih meni, da ne gre niti za velik niti za majhen problem. Da so črne gradnje majhen problem, je odgovorilo sedem odstotkov, da sploh niso problem, pa šest odstotkov vprašanih. Dva odstotka anketiranih se do tega vprašanja nista opredelila.

Država bi morala pri črnih gradnjah napraviti pregled stanja in na tej podlagi legalizirati, kar je smiselno, ostalo pa porušiti. Tako je na anketno vprašanje odgovorilo 73 odstotkov vprašanih. Za 15 odstotkov bi bilo prav, da bi porušili vse stavbe brez dovoljenj, 10 odstotkov pa bi vse stavbe legaliziralo. Tudi pri tem vprašanju se dva odstotka anketiranih do vprašanja nista opredelila.

Anketo je po naročilu uredništva Dela 3. in 4. aprila opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik, in sicer na reprezentativnem vzorcu 423 odraslih državljanov.