Svet

Beograd in Priština brez uspeha

STA / S.R.
3. 4. 2013, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes zgodaj zjutraj sporočila, da se je osmi krog dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU v Bruslju končal brez uspeha.

Reuters
Kosovski premier Hasim Thaci

"Razkol med obema stranema je ozek, vendar zelo globok," je sporočila Ashtonova in dodala, da se bosta premierja Srbije Ivica Dačić in Kosova Hashim Thaci vrnila domov in ji v nekaj dneh sporočila kako naprej.

Thaci je v Bruslju novinarjem povedal, da je njegova stran podala predloge za integracijo vseh državljanov Kosova, vendar pa se je srbska stran na to odzvala z oklevanjem. Kljub temu Thaci upa, da bo dogovor mogoče sprejeti v prihodnjem tednu.

Obe strani se pogajata o normalizaciji in iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za sever Kosova. V predhodnih sedmih krogih sta se Dačić in Thaci uspela načelno dogovoriti o oblikovanju skupnosti ali zveze srbskih občin, ostajajo pa razhajanja glede pristojnosti, ki naj bi jih ta dobila.

Čas za dogovor se naglo izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU - za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu. Evropska komisija bo o napredku v dialogu poročala sredi aprila, njeno poročilo pa bo nato podlaga za odločitev članic EU.