Svet

Šest evropskih držav nad Google

STA / S.R.
2. 4. 2013, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Šest evropskih držav, med njimi tudi Velika Britanija in Nemčija, se je odločilo za skupno akcijo proti ameriškemu internetnemu velikanu Google.

Asyndicate

Ta naj bi z novimi nadzornimi pristojnostmi kršil evropska pravila o varovanju zasebnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub glasnim kritikam je Google lani uvedel nova pravila zasebnosti, s katerimi lahko bolj podrobno spremlja aktivnosti uporabnikov in tako posamezniku prilagaja oglaševanje. Nova pravila med drugim veljajo za storitve gmail in youtube ter operacijski sistem android.

Za skupno akcijo so se poleg Velike Britanije in Nemčije odločile še Francija, Italija, Nizozemska in Španija. Pri tem so se naslonile na "določila, ki jih vsebuje njihova domača zakonodaja". Cilj je Google prisiliti, da svojo politiko zasebnosti uskladi z evropsko zakonodajo.

Države članice EU so Google oktobra posvarile, naj ne uvaja nove politike. Če ne bo sprememb v štirih mesecih, so mu zagrozile s pravnimi postopki. Ta rok se je iztekel februarja, akcijo pa so sprožile državne agencije za zaščito podatkov. Te so se 19. marca tudi sestale s predstavniki Googla, a srečanje ni prineslo preboja.

Google je v preteklosti večkrat zagotovil, da je njegova politika zasebnosti v skladu z evropskim pravom. Pri tej zgodbi vztraja tudi sedaj.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je potezo držav pozdravila. Izrazila pa je tudi prepričanje, da bo Evropski parlament v sodelovanju s članicami še letos okrepil tudi evropska orodja za ukrepanje.