Slovenija

Iz PEN-a izstopil tudi Drago Jančar

STA / S.R.
2. 4. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po tržaškem pisatelju Borisu Pahorju, ki je danes izstopil iz Slovenskega centra PEN, je odstopno izjavo podal tudi pisatelj Drago Jančar.

Mediaspeed
Pisatelj Drago Jančar.

Med razlogi za to odločitev je Jančar med drugim navedel, da se odborniki PEN požvižgajo na njegovo mnenje, zato v tej organizaciji ne želi več delovati.

Odločitev za izključitev iz društva nekdanjega premiera in predsednika vlade Janeza Janše je sprožila različne odzive pri kulturnikih, med katerimi jih je nekaj izstopilo iz centra. Tako so člansko izkaznico med drugimi vrnili Tone Kuntner, Alenka Puhar, Andrej Capuder, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, Dimitrij Rupel, Boris Pahor in Jože Snoj.

Jančar je svoje razloge pojasnil v daljšem pismu, ki je objavljeno na spletni strani pogledi.si. Po njegovih besedah je Društvo slovenskih pisateljev (DSP) stanovsko združenje pisateljev, posameznikov ne samo različnih estetskih, ampak tudi svetovnonazorskih opredelitev in drugih pogledov na svet, nikakor ni politična stranka enako mislečih.

"To toliko bolj velja za člane PEN, ki so se s podpisom Listine mednarodnega PEN zavezali, "da bodo nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo." Izključevati nekoga zaradi njegovih izjav pa pomeni zatiranje svobode izražanja, pojasnjuje Jančar.

Iz PEN se na zadnja odmevna izstopa iz svojih vrst za STA za zdaj niso odzvali.