Slovenija

Poplave v Pomurju prizadele tretjino kmetijskih površin

STA / S.R.
2. 4. 2013, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi obilnih padavin in visoke podtalnice je v Pomurju prizadeta že tretjina kmetijskih površin, predvsem na ravninskem delu, kar bo močno vplivalo na pridelek.

Dolenjski list
Simbolična fotografija

Na Kmetijskem gospodarstvu Lendava pa so zaradi poplavljenih kmetijskih površin vložili celo kazensko ovadbo.

Kot je za STA danes povedal povedal direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja, je zaradi visoke podtalnice in dežja, ki nima kam odtekati, škoda na pridelku že zdaj velika.

Če voda stoji na posevkih več kot dva tedna, je namreč škoda do 50-odstotna, če teden dni, pa približno 25-odstotna. Dodatna težava je v tem, da se je to po dobrem tednu zgodilo že drugič, je pojasnil Režonja.

Na lendavskem koncu ima samo Kmetijsko gospodarstvo Lendava od skupno 2400 hektarjev pod vodo 150 hektarjev površin z oljno ogrščico in prav toliko s pšenico. Po besedah predstavnika družbe Jožefa Magyarja so prepričani, "da je zalitje posledica slabega vzdrževanja oziroma nepravilne uporabe vodnogospodarskih objektov, zato so vložili ovadbo proti neznanemu storilcu".

Jože Novak z Agencije Republike Slovenije za okolje, ki skrbi za sektor Drava-Mura, odločno zavrača kakršno koli krivdo, saj je, kot pravi, osnovna teorija gradnje in vzdrževanja obrambnih nasipov zavarovanje premoženja in urbanih naselij, šele potem, kolikor je mogoče, pa tudi kmetijskih zemljišč.

Tolikšne količine vode preprosto ni mogoče odvajati, poleg tega pa so bili na zalitem območju nekoč travniki, ki so se ob podobnih razmerah spremenili v "malo morje", še dodaja Novak.

Prizadete površine si bo ob sredinem obisku v Pomurju ogledal tudi minister Gregor Židan.