Kristjani morajo odgovoriti na zlo z dobrim, tako da vzamejo nase križ kakor Jezus, je dejal zbranim vernikom v Rimu.
"Nočem dodajati številnih besed, to noč mora ostati le ena beseda in to je sam križ," je dejal papež. Dodal je, da se včasih zdi, da Bog ne odgovarja na zlo, da ostaja v molku. "V resnici pa je Bog spregovoril in njegov odgovor je Kristusov križ, beseda, ki je ljubezen, usmiljenje, odpuščanje. In tudi sodba. Bog nas sodi tako, da nas ljubi," je vernikom sporočil papež.


Beseda križa je tudi odgovor kristjanov na zlo, ki je še vedno dejavno v nas in okrog nas, je poudaril. Zato je vernike pozval, naj nadaljujejo križev pot v vsakdanjem življenju in nosijo v srcu besedo ljubezni in odpuščanja. Papež pa je med obredom molil tudi za Bližnji vzhod, ki da je "opustošen zaradi nepravičnosti in konfliktov". Molil je tako za kristjane kot tudi "za naše muslimanske brate". "Kristjani se morajo na zlo odzvati z dobrim, morajo nositi križ, tako kot ga je Jezus," je dejal Frančišek. Med obredom so so brazilski, kitajski, italijanski, libanonski in nigerijski verniki izmenjavali pri nošnji lesenega križa okrog Koloseja, kjer naj bi v času Rimljanov mučili kristjane.


Papež Frančišek je v vatikanski baziliki sv. Petra popoldne vodil tudi obred velikega petka ter prisluhnil branju pasijona, ki opisuje zadnje ure življenja Jezusa Kristusa.