Slovenija

Mariborski študenti pričakujejo razpis vseh podiplomskih programov

STA/R.S.
29. 3. 2013, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študenti Univerze v Mariboru pričakujejo razpis podiplomskih programov na vseh fakultetah.

uni-mb.si

Prorektor za študentska vprašanja Robert Presker je pojasnil, da odločitve večine izvajalcev, ki so podpisali izjavo o izpolnjevanju obveznosti ne glede na višino plačila, ne jemljejo za samoumevno. Od pristojnih pričakujejo, da bodo našli dolgoročne rešitve. Študentje po navedbah Preskerja pričakujejo izpolnitev obljube, ki je dana študentu ob vpisu v študijski program. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, v primeru študijskih programov na mariborski univerzi to pomeni, da lahko študent zaključi svojo izobrazbo na drugi bolonjski stopnji. Senat univerze je sicer v torek sklenil, da morajo zaposleni na sedmih članicah univerze, ki ne izkazujejo pozitivnega finančnega stanja, podpisati izjave, da bodo ne glede na višino plačila izvedli vse delovne obveznosti v študijskih programih, ki jih članica namerava razpisati, in sicer v okviru finančnih sredstev v študijskem letu 2013/14. V nasprotnem jim grozi, da univerza ne bo razpisala študijskih programov na drugi stopnji. Gre za Fakulteto za energetiko, Filozofsko fakulteto, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteto za naravoslovje in matematiko, Fakulteto za organizacijske vede, Fakulteto za strojništvo in Pedagoško fakulteto. Po sklepu senata je večina izvajalcev na omenjenih fakultetah to izjavo podpisala, je pojasnil Presker in dodal, da takšno odločitev, ki bo "generaciji študentov omogočila, da nadaljujejo začrtano študijsko pot", spoštujejo in je ne jemljejo za samoumevno. Zavedajo se namreč, da gre za zgolj kratkoročno rešitev.

Od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, vodstva univerze ter vodstev fakultet zdaj študenti pričakujejo, da bodo poiskali rešitve za razpis na vseh študijskih programih in predvsem, da bodo poiskali dolgoročne rešitve, ki bodo v prihodnosti preprečile podobne situacije.
Od novega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala pa pričakujejo, da bo "pokazal večje razumevanje do javnih univerz kot prejšnji minister in z rektorji poiskal trajne rešitve". Študenti se po navedbah Preskerja zavedajo nujnosti racionalizacije univerzitetnega prostora, a je edini odgovoren način dolgoročen in z upoštevanjem vseh deležnikov. "O smiselnosti razpisa študijskih programov naj se razmišlja ob razpisu prve bolonjske stopnje in to v duhu iskanja kakovosti, zaposljivosti in mednarodne primerljivosti. Ne smemo si privoščiti reševanja akutnih finančnih težav univerz na račun prihodnosti že vpisanih študentov," so še zapisali.


Visokošolski sindikat Slovenije in dekani Pedagoške fakultete, Fakultete za energetiko ter Fakultete za naravoslovje in matematiko so sicer danes poslali pismo rektorju Univerze v Mariboru Danijelu Rebolju, v katerem odgovarjajo, da ne sprejemajo sklepa senata. Menijo namreč, da je podpisovanje takšnih izjav v nasprotju z zakonodajo, takšni pritiski pa da niso dopustni.
Presker je pojasnil, da se v torek izteče rok, ko mora univerza na ministrstvo poslati predlog razpisa študijskih programov.