Slovenija

Med prazniki previdno in strpno na cesti!

STA/R.S.
29. 3. 2013, 22.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med prazniki je pričakovati povečan promet na cestah in mejnih prehodih, zato v policiji opozarjajo na strpnost in previdnost.

Wikimedia

Ljudje naj bodo pazljivi tudi pri uporabi pirotehnike, pred odhodom na dopust pa naj ustrezno zavarujejo svojo lastnino, svetujejo policisti. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, na mejnih prehodih, predvsem na meji s Hrvaško, lahko pride do daljših kolon in čakalne dobe za prestop državne meje. Največ potnikov in vozil v obeh smereh se pričakuje na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato svetujejo uporabo manj obremenjenih mejnih prehodov.
V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko državljani EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice ter Hrvaške mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za meddržavni promet Podplanina, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Rogatec, Zgornji Leskovec, Ormož, Razkrižje in Gibina.
Policisti opozarjajo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času.
Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato policisti svetujejo previdnost. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški pričakujejo zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer jih obnavljajo. Voznikom zato svetujejo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.
Da bodo prazniki prijetni in varni, policisti svetujejo vsem udeležencem v prometu, naj hitrost in način vožnje prilagodijo omejitvam in razmeram. Neprilagojena hitrost je namreč vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč. Med drugim naj upoštevajo naj pravila defenzivne vožnje in naj se na pot odpravijo spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili.
Vsem, ki se odpravljajo na pot, policisti svetujejo še, da med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljijo, naj ga obvezno zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa naj ne puščajo na vidnih mestih.
Voznike pozivajo, naj v primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali jo želijo ponuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno številko policije 113 ali anonimno številko 080 12 00.
Lastnikom stanovanj in hiš, ki se odpravljajo na daljši obisk ali dopust, pa policisti svetujejo, da ob odhodu od doma preverijo, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena, da ne pozabijo zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike in naj vrednejše predmete naj shranijo na varno mesto. Sicer pa naj poprosijo znance ali sosede, ki jim zaupajo, naj med odsotnostjo popazijo na stanovanje, dnevno praznijo poštni nabiralnik in podobno.