Svet

Ostra retorika Severne Koreje

STA/R.S.
29. 3. 2013, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja se s svojo bojevito retoriko vse bolj izolira od sveta, je danes posvarila Bela hiša.

yimg

Tiskovni predstavnik Josh Earnest je zavrnil očitke Pjongjanga, da ZDA podpihujejo nestabilnost razmer na korejskem polotoku. "Jasno je, da eskalacije prihajajo iz Severne Koreje," je dejal. Earnes je Pjongjang pozval, naj izpolni mednarodne dolžnosti, obenem pa poudaril, da ZDA ostajajo predane zagotovitvi lastne varnosti in varnosti njenih zaveznic v regiji. "ZDA imajo zmožnosti, prikazali pa smo tudi že pripravljenost uporabiti te zmožnosti za zaščito naših interesov in interesov naših zaveznic," je bil odločen. "Ni razloga, da bi do tega moralo priti," pa je menil ob tem.

Bela hiša se je odzvala na potezo severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, ki je danes odredil pripravljenost vojske na raketne napade na ZDA in ameriška oporišča v Tihem oceanu v odgovor na sodelovanje ameriških bombnikov B-2 v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo. V primeru "lahkomiselnih" ameriških provokacij morajo "severnokorejske sile brez usmiljenja napasti ZDA, ameriška oporišča v Tihem oceanu, vključno s Havaji in Guamom, kot tudi tista v Južni Koreji," je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

Čeprav ni dokazov, da bi Pjongjang imel zmogljivosti za tovrstne napade, je Kim še poudaril, da je "napočil čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti".

Na najnovejšo zaostritev se je danes že odzvala Kitajska, ki je pozvala k "skupnim naporom" za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku. Ruski zunanji minister Segej Lavrov pa je posvaril pred "napenjanjem vojaških mišic" in opozoril, da lahko situacija hitro uide izpod nadzora.