Slovenija

Na Cipru nič več omejitev

STA/R.S.
29. 3. 2013, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ciprska centralna banka je danes odpravila vse omejitve na domača plačila s kreditnimi in debetnimi karticami. Omejitve so bile del ukrepov, s katerimi naj bi preprečili odtok denarja z otoka.

Thinkstock

Novi odlok o nadzoru kapitalskih tokov spreminja v sredo postavljeno omejitev, s katero so prepovedana vsa domača plačila in transferji, katerih vrednost presega 5000 evrov in za katere ni pridobljeno dovoljenje oblasti. Še naprej pa ostaja omejitev v višini omenjenega zneska za nakupe s kreditnimi in debetnimi karticami v tujini.

Ciprska centralna banka je omejitve uvedla pred vnovičnim odprtjem bank. Nanašajo se na iznos gotovine iz države, nakupe s kreditnimi karticami ter unovčevanje čekov, namen pa je preprečiti panično dvigovanje denarja z bank. Omejitve so bile sprva uvedene za teden dni, zunanji minister Joanis Kasulidis pa je v četrtek dejal, da bi bile lahko odpravljene v mesecu dni, če bo vse potekalo gladko.


Ciper je v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.