Kot so sporočili iz Kremlja, bodo na vajah preizkusili njihovo bojno pripravljenost. Obrambni minister Sergej Šojgu je ukaz o vajah prejel v zapečateni ovojnici ob 4. uri po krajevnem času (ob 1. uri po srednjeevropskem času), je medijem sporočil tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, bo na vajah sodelovalo 36 ladij in do 7000 vojakov.

Peskov je poudaril, da je namen presenetljivega ukaza predsednika Putina preizkusiti bojno pripravljenost ruskih oboroženih sil. Dodal je, da Moskva o svojih načrtih ni dolžna obvestiti svojih partnerjev.

Poudaril je še, da je Putin v preteklosti opozoril oborožene sile, da jih bodo doletele nenapovedane kontrole bojne pripravljenosti.

Putin je ukaz o vaji sestavil med poletom proti domovini iz Južnoafriške republike, kjer se je udeležil vrha skupine hitro rastočih držav Brics, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vajah bodo sodelovale vojaške ladje iz baze ruske črnomorske flote v ukrajinskem Sevastopolu in ruskega pristanišča Novorosijsk, pa tudi letalstvo, padalci in posebne enote, so še sporočili iz Moskve.