Svet

Španija s skoraj sedemodstotnim primanjkljajem

STA / R. S.
27. 3. 2013, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Javnofinančni primanjkljaj Španije lani ni znašal 6,74 odstotka BDP, kot je Madrid sporočil minuli mesec, temveč 6,98 odstotka BDP, je pokazala revizija, ki jo je država izvedla na prošnjo evropskega statističnega urada Eurostat.

rt.com

Španija bo morala zaradi vključitve nepobranih davkov v izračun revidirati vse podatke o primanjkljaju po letu 1995.
Španske oblasti tako niso uspele izpolniti zaveze EU, da bodo leto 2012 sklenile s primanjkljajem v višini 6,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Leta 2011 je španski primanjkljaj znašal 9,4 odstotka BDP. Madrid je sicer, da bi vendarle zmanjšal negativno razliko med državnimi prihodki in odhodki, izvedel največje reze v javno porabo, odkar je Španija leta 1975 znova uveljavila demokracijo. Zaradi ostrega varčevanja so španske ulice večkrat preplavili protestniki. Potem ko je španska vlada februarja objavila, da je bil primanjkljaj lani pri 6,74 odstotka BDP, je napovedala, da novi varčevalni ukrepi ne bodo potrebni.
A v Evropski komisiji so Španiji že pred objavo revizije primanjkljaja svetovali, naj omeji dobrine in storitve, za katere velja nižji davek na dodano vrednost, ter zviša okoljske dajatve, posebej na gorivo.


Španija se sicer bori z recesijo. Potem ko je leta 2008 doživela pok nepremičninskega balona, si namreč še ni opomogla. Njeno gospodarstvo se je lani skrčilo za 1,4 odstotka, kar predstavlja drugi največji padec po letu 1970. Španska centralna banka napoveduje, da se bo španski BDP letos zmanjšal še za 1,5 odstotka. Na pot skromne rasti, in sicer 0,6-odstotne, naj bi se država vrnila leta 2014.