Svet

Le duševno bolan človek bi si želel vladati Italiji

STA / S.R.
27. 3. 2013, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja italijanske levici in mandatar za sestavo prihodnje italijanske vlade Pier Luigi Bersani se še vedno trudi, da bi sestavil vladno koalicijo.

Melty.it
Pier Luigi Bersani

V gibanju Pet zvezd so ga danes znova odločno zavrnili, poročajo tuje tiskovne agencije. Bersani je nato izjavil, da si "le duševno bolan človek želi vladati Italiji"

"Naj bom jasen - pripravljen sem prevzeti ogromno odgovornost, vendar pa tudi druge prosim, naj jo nekaj vzamejo tudi nase," je dejal po pogovorih s predstavniki parlamentarnih strank, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bersaniju se sicer rok za sestavo vlade izteka, še vedno pa ni dobil potrebne podpore. Upal je, da bo v današnjih pogovorih vsaj koga prepričal v podporo programu nujno potrebnih reform v državi, vendar je naletel na gluha ušesa.

Program naj bi po poročanju AFP predvideval znižanje davkov in znižanje stroškov za politične stranke ter reformo zapletenega italijanskega volilnega sistema, ki ga mnogi krivijo za sedanji pat položaj italijanske politike.

Vendar pa se stranke ne premaknejo; Bersani je sicer upal, da mu bo uspelo v gibanju Pet zvezd Beppeja Grilla na svojo stran dobiti kakega senatorja, da bi si zagotovil potrebno večino v senatu, a so ga zavrnili na vsej črti.

"Zanikam, da bi bili kakršni koli prebežniki v našem gibanju in enotno bomo glasovali proti Bersaniju," je zagotovil vodja gibanja Pet zvezd v senatu Vito Crimi. Bersani sicer ima tesno večino v poslanski zbornici, nima pa je v senatu.

Zaradi soočanja s pat položajem po volitvah Bersaniju vse bolj usiha tudi podpora v lastni Demokratski stranki, zmanjkuje pa mu tudi časa; v četrtek bo namreč moral predsedniku države Giorgiu Napolitanu poročati, kako napredujejo pogajanja za sestavo vlade, a ni čisto nič bližje kot pred šestimi dnevi, ko je prejel mandat.

Zaenkrat tudi vztrajno zavrača pozive k oblikovanju koalicije z desno sredino pod vodstvom bivšega premiera Silvia Berlusconija, ki je na volitvah le za las zaostala za levo sredino. Če Bersaniju koalicije ne bo uspelo sestaviti, bodo morali Italijani znova na predčasne volitve, kar pa za državo, ki jo pestijo huda gospodarska in finančna kriza ter visoka brezposelnost, pomeni le še slabšanje položaja.

Če Bersaniju zdaj v četrtek ne bo uspelo prepričati Napolitana, da v pogovorih napreduje, bi mu predsednik lahko tudi odvzel mandat in nato znova uvedel tehnično vlado, da bi izvedla ključne reforme pred novimi volitvami, navaja AFP. Tudi če Bersaniju vendarle uspe sestaviti vlado, pa bo težko zdržala več kot leto dni, ocenjujejo analitiki.